Odmor i putovanje

Odmor i putovanje

Uskoro ćemo uživati u blagodatima ljeta, na zasluženom godišnjem odmoru!

Da biste  izbjegli nepotrebne nezgode tijekom putovanja i boravka, važno je dobro se pripremiti i unaprijed isplanirati. Kada se to odnosi na brigu o našem zdravlju, valja se podsjeti o potrebnim lijekovima i ostalim korisnim stvarima koje valja ponijeti sa sobom.

I samo putovanje može biti stresno, zato treba paziti da se za ljetnih vrućina prikladno odjenemo u laganu i udobnu odjeću i obuću. Za dugotrajna putovanja nemojte zaboraviti osigurati si dovoljno tekućine ( voda, čaj ili prirodni voćni sok ), a dobro će doći i mali hranjivi obrok , primjerice voćne pločice, za slučaj da ogladnimo.

 

Kod nekih se osoba tijekom vožnje u brodu, avionu ili automobilu javlja bolest vožnje ( kinetoza ) koja se očituje kao niz neugodnih simptoma -  mučnina, hladan znoj i povraćanje. Da bismo to izbjegli potrebno je pola sata prije vožnje uzeti tabletu ( Dramina ) sa malo vode. Umjesto tablete možemo staviti narukvice protiv mučnine, koja djeluje po principu pritiska na akupresurne točke i tako pomaže otklanjanju simptoma.

 

 

Savjetujemo Vam da  sa sobom na putovanje ponesete nekoliko osnovnih lijekova i još poneku korisnu sitnicu.

To bi svakako trebalo sadržavati :

* Tablete protiv bolova i lijek za snižavanje temperature ( ako se radi o djeci, tada je prikladno ponijeti čepiće ) te toplomjer.

* Poželjno je osigurati se i za slučaj želučanih i probavih tegoba , koje nas često znaju zadesiti kada se promjeni mjesto boravka i način ishrane. Dobro je ponijeti neki laksativ, sredstvo protiv žgaravice ( antacid ) i tablete medicinskog ugljena ili neki biološki regulator crijevne flore ( npr. Linex ili Prolife ) u tabletama, kapsulama ili tekućini.

* Sredstva za rehidraciju tj. nadoknađivanje tekućine i elektrolita dobro će doći u slučaju proljeva ili povraćanja , jer dehidracija organizma uzrokuje umor, vrtoglavicu, i suha usta, a ozbiljni gubitak tekućine može završiti fatalno. U ljekarnama možete nabaviti prašak Rehidromix koji se jednostavno izmiješa s vodom i pije često u malim obrocima.

* Za slučaj malih ozljeda ( ogrebotina, posjekotina, opekotina ) treba ponijeti neki antiseptik za rane ( najprikladnije u spreju ), paketić sterilnih gaza ( komprese ), par zavoja i flastera , a dobro će doći i mast ili gel protiv opekotina. Sredstva za zaštitu od sunca također su nezaobilazan sastojak vaše '' putne ljekarne ''.

Za ljetnih vrućina zbog propuha i klima-uređaja dešava se da nam oči pocrvene i počnu suziti. Na znakove iritacije dobro je ukapati tzv. '' umjetne suze'', kapi koje će vlažiti i podmazivati oko i riješiti nas onog neugodnog osjećaja '' pijeska u očima''. Ima ih pod različitim nazivima ( npr. Refresh Contact ) , a valja podsjetiti da kao i kod ostalih kapi ( za nos ili oko ) svatko treba imati svoju bočicu, tj. ne upotrebljavati kapi koje koristi netko drugi. Eventualne ostale probleme s očima svakako prepustite stručnjaku i nemojte ukapavati bilo koje kapi za oči koje vam se nađu pri ruci. .

Poneki od nas imaju često problema u uhom, obično su to upale koje mogu biti popraćene sekrecijom iz uha , a može se javiti i bol. Kapi za uho ne valja koristiti u samoliječenju, bez konzultacije sa liječnikom. Za zaštitu od ulaska vode u ušnu šupljinu , oni koji imaju takvih problema trebaju koristiti kod plivanja posebne čepove za uši.

Važno je napomenuti da kronični bolesnici obavezno sa sobom moraju ponijeti svoju propisanu terapiju , pazeći pri tom da si osiguraju u količini potrebnoj za vrijeme cijelog odmora. Prilikom putovanja avionom bolesnici koji redovito uzimaju lijekove trebaju ih staviti u ručnu prtljagu i imati uza se. Posebno se to odnosi na dijabetičare i bolesnike od srčanih bolesti.

Boravak u prirodi , osim štetnog djelovanja sunca , mogu nam zagorčati i različiti insekti i životinje čiji ubodi i ugrizi mogu biti nezgodni pa i po život opasni. Najčešći su dosadni komarci. Nisu jako opasni , no ubod izaziva svrbež i crvenilo, što je ne samo neestetski , nego pretjeranim češanjem možemo oštetiti kožu i izazvati infekciju . Kako se zaštititi ? Koliko je moguće odjećom, a nepokrivene dijelove tijela treba zaštiti repelentom ( sredstvo koje namazano na kožu , svojim mirisom odbija insekte ). Ima ih u obliku tekućine, kreme ili spreja , od više proizvođača i pod različitim imenima. Naročito je važno zaštititi djecu. Pri odabiru repelenta u ljekarni zatražite sredstvo za zaštitu od uboda za osjetljivu kožu i naglasite da je za dijete. No, ako su vas insekti već '' napali'' , namažite neku antihistaminsku kremu ili gel ( Floceta gel, Kamagel, Synopen krema, Fixkrema ili slično ) protiv alergije.

 

Vrlo su neugodni ubodi osa ili pčela. Na mjestu uboda izazivaju crvenilo , oteklinu i bol, a pomoći si možete sa hladnim oblozima od vode ili još efikasnije stavljanjem jastučića u kojemu je gel , koji ste prethodno pothladili u zamrzivaču. Ledeni oblog će smanjiti oteklinu i bol , a kasnije treba namazati nekom kremom protiv alergije. U slučaju jače alergijske reakcije biti će potrebno uzeti i antihistaminik na usta , primjerice preparat loratadina ( Belodin tablete ) ili slično. Posljedice od ubodom unesenog otrova mogu biti i glavobolja, mučnina i osip šireg razmjera , a tada valja potražiti liječničku pomo kao i u slučaju uboda u područje grla ili jezika, zbog opasnosti od gušenja.

 

Šetnjom u prirodi moguće je da nam se na tijelu nađe krpelj , parazit koji siše krv čovjeka , a u organizam može unijeti uzročnika bolesti ( krpeljni meningoencefalitis ). Preporučljivo je i od te opasnosti zaštititi se repelentom, a ako ste strastveni ljubitelj prirode i provodite avanturistički turizam, dobro bi bilo zaštititi se cijepljenjem. Prva pomoć je odstranjivanje krpelja s mjesta uboda ( pazite da se odstrani u cijelosti ), a ako niste vješti u tome radije to prepustite liječniku.

 Ako boravite u područjima gdje postoji opasnost od ujeda zmije potrebno je sa sobom ponijeti serum antiviperinum     ( nabavlja se u ljekarni, u pakiranju zajedno sa iglom i špricom prikladno za aplikaciju na licu mjesta ). Za prvu pomoć pokušajte usporiti resorpciju otrova podvezivanjem ruke ili noge iznad mjesta uboda , lagano zarežite ranu i istisnite krv, te hitno potražite liječničku pomoć.

 

I u moru vrebaju opasnosti. Ubodi žarnjaka ( meduze, vlasulje, ..) mogu izazvati bol i crvenilo, te sekundarnu infekciju uz jak svrbež. Najbolje je isprati hladnom morskom vodom, potom alkoholom ili octom, dok u slučaju jače reakcije namazati kortikosteroidnom kremom koja djeluje protuupalno, a na usta uzeti lijek protiv alergije i analgetik.

Možda će neki od nas imati priliku da provedu nezaboravne trenutke u dalekim I egzotičnim krajevima. Odlazak na daleka putovanja povezan je sa određenim zdravstvenim rizicima. Informirajte se o mogućim rizicima i poduzmite potrebne preventivne mjere (služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ) . Za putovanje  u neke rizične krajeve potrebno je provesti cijepljenje , a ako je potrebna zaštita od malarije provesti će se kemoprofilaksa antimalaricima ( po uputi liječnika ).

Možda ste svoje boravište za odmor već opremili kompletom lijekova i pribora o čemu vas savjetujemo , no to je bilo pred par godina. Bez obzira na to što ste imali sreću da vam ništa od toga nije bilo potrebno, pogledajte kakvi su rokovi valjanosti na lijekovima i počistite i obnovite vašu '' ljetnu ljekarnu''.

Želimo Vam ugodan, bezbrižan i zdrav odmor!

 

 

 

Izdvojeni pripravci

    Gradska ljekarna Zagreb

    Kralja Držislava 6 
    10 000 ZAGREB
    pitanja@gljz.hr
    +385(0)1 4557-102