Celulit

Celulit

Celulit – estetski i zdravstveni problem

 

     O celulitu često razmišljamo samo kao o estetskom problemu. No, sve su češće studije koje upozoravaju da je celulit i zdravstveni problem. Pojam “celulit” obilježava promjene na koži u obliku nakupina masnoća u potkožnom tkivu, osobito u područjima stražnjice, bedara, bokovima, trbuhu… Te promjene su vidljive neposredno ili nakon pritiska na kožu, a izgledaju poput udubljenja na koži ili opisno – “narančine kore”. Celulit se može javiti već u pubertetu, iako se najveće promjene javljaju u adolescenciji i traju čitav život. Gotovo sve odrasle žene i vrlo malo muškaraca imaju više ili manje izražen celulit što, zapravo, govori u prilog jedne od teorija nastanka celulita, tj. ovisnosti stvaranja celulita o ženskom spolnom hormonu – estrogenu. Naime, usprkos čestom pogrešnom shvaćanju, celulit nije uzrokovan niti povezan sa  pretilošću. Uzroci nastanka mu još nisu potpuno razjašnjeni, no poznati su faktori koji doprinose njegovom razvoju. Osim estrogena, na nastanak i razvoj celulita utječu i drugi hormoni poput inzulina, adrenalina i noradrenalina, hormoni štitnjače i prolaktin. Pokazalo se, također, da postoje tzv. predisponirajući faktori, značajke organizma koje pogoduju razvoju celulita. Očito je da je spol (ženski) jedan od tih predisponirajućih faktora, a bitni su i rasa, biotip, broj i osjetljivost receptora koji određuju distribuciju potkožne masti te  poremećaji cirkulacije. Važnu ulogu imaju i prehrana te životni stil. Preveliki unos masnoća, ugljikohidrata, soli i alkohola te manjak vlakana u prehrani doprinose razvoju celulita kao i pušenje, stres, manjak fizičke aktivnosti, preuska odjeća, cipele sa visokom petom te dugotrajno stajanje na jednom mjestu.    

     Celulit možemo klasificirati u nekoliko skupina. Početni stupanj razvoja celulita nema kliničkih simptoma, no javljaju se promjene u strukturi kože. Drugi stupanj razvoja celulita očituje se smanjenjem temperature zahvaćenog dijela kože te njenim smanjenim elasticitetom nakon pritiska ili mišićne kontrakcije. Struktura nalik narančinoj kori još nije vidljiva, ali pregledom tkiva vidljive su daljnje promjene u njegovoj strukturi. Na trećem stupnju ˇnarančina koraˇ je vidljiva i u mirovanju, a nakupine masnog tkiva se mogu i napipati u dubljim slojevima kože. Celulit četvrtog stupnja klinički ima iste simptome kao i onaj trećeg stupnja, ali su promjene još vidljivije, opipljivije i popraćene osjećajem boli. Bolnost se javlja na dodir, ali i je prisutna i neovisno o pritisku. Tada celulit postaje svakodnevni zdravstveni problem.
 
 U terapiji celulita najvažnije je mijenjanje životnih navika:
- vježbanje
- prestanak pušenja
- promjena prehrane i smanjenje stresa bitno doprinose smanjenju nastanka celulita
 
 
 
Postoji nekoliko terapijskih pristupa u uklanjanju celulita. Masaže, limfna drenaža, poticanje mišića na kontrakcije djelovanjem struje i drugi tretmani potiču cirkulaciju na zahvaćenom području. Poboljšanje prokrvljenosti poboljšava zdravlje kože, koža je elastičnija i ljepša, no utjecaj na količinu celulita je minimalan. Upotreba farmakoloških preparata koji utječu na masno i vezivno tkivo te mikrocirkulaciju također je jedan od pristupa smanjenju i uklanjanju celulita. Najčešće se upotrebljavaju metilksantini (teobromin, teofilin, kofein…), aminokiselina l-karnitin, ekstrakti ginka, rutin, eterično ulje cimeta… Bilo da se navedeni preparati primjenjuju oralno u obliku tableta ili topikalno u obliku masti i gelova, osnovni su im principi djelovanja isti: smanjenje nakupljanja masti u masnim stanicama potkožnog tkiva te poboljšanje cirkulacije i limfne drenaže smanjuju razvoj celulita i poboljšavaju izgled kože.
 
 
 

    O izboru i provođenju terapije koja bi najbolje odgovarala Vašem tipu kože, predisponirajućim faktorima te stupnju razvoja celulita savjetujte se sa svojim ljekarnikom ili se obratite na pitanja@gljz.hr.

 

 

Izdvojeni pripravci

    Gradska ljekarna Zagreb

    Kralja Držislava 6 
    10 000 ZAGREB
    pitanja@gljz.hr
    +385(0)1 4557-102