Čaj od brusnice

Čaj od brusnice

 

 

Plod američke brusnice (Vaccinii macrocarpi fructus) je  bogat vitaminom C koji daje kiselkasti okus,vitaminom A, mineralom  kalijem te bioflavonoidima. Sadrži organske kiseline, antocijan, likopen biljna vlakna i tanine.

Plod brusnice sadrži  hipuričnu kiselinu  koja predstavlja prirodni antibiotik , te ima blagotviorno djelovanje na različite upale i infekcije mokraćnog trakta budući da spriječava lijepljenje opasnih bakterija, posebice E.coli na endotel stanica mokraćnog trakta.       Bioflavonoidi prisutni u plodu brusnice sa dokazanim protuupalnim svojstvima povoljno djeluju na prevenciju infekcija mokraćnog sustava. Novija istraživanja potvrđuju djelovanje sastavnica ploda brusnice i na  bakteriju Helicobacter pylori koja je uzročnik čira na želucu.  Uravnoteženi minerali brusnice jačaju floru želuca i crijeva,a bioflavonoidi štite stanice od oksidativnog stresa te jačaju imunološku obranu organizma. Antimikrobni sastojci brusnice spriječavaju razvoj mnogih patogenih mikroorganizama u tijelu.

Crvenu boju plodu daju  antocijan i likopen koji su snažno antioksidansi, te pomažu zaštiti srca i mokraćnih organa. Brusnica je pogodna i za dijabetičare jer smanjuje šećer u krvi. Idealna je za svladavanje proljetnog umora, te bi trebala biti neizostavna u prehrani osoba izloženih stresu. Brusnica se preporuča kod manjka vitamina C u organizmu.
Ne preporuča se konzumiranje brusnice istovremeno sa čajem medvjetke.

 

 

 Za detaljne informacije otvorite uputni listić:

Uputni listić - Čaj od brusnice

 
Izdvojeni pripravci

    Gradska ljekarna Zagreb

    Kralja Držislava 6 
    10 000 ZAGREB
    pitanja@gljz.hr
    +385(0)1 4557-102