Zatvor ili opstipacija

 

 

 

 

 

Jedan od najčešćih problema s kojim se susrećemo svakodnevno je zatvor ili opstipacija. Pacijenti često krivo definiraju zatvor i prerano posegnu za lijekovima kako bi što brže eliminirali svoj problem. Pravilno savjetovanje u ljekarni donosi ne samo trenutno riješenje problema već i dugoročno gledano brigu za pacijentovo zdravlje.

Što je to opstipacija (zatvor) a što konstipacija?

Definicija opstipacije ili zatvora je izostanak spontanog pražnjenja crijeva. Konstipacijom smatramo otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana.

 Što podrazumijevamo pod pojmom „normalna stolica"?

 Normalna stolica se definira kao formirana stolica u dnevnoj količini od 120-140 grama. U slučaju da je prolaz crijevnog sadržaja usporen, sluznica crijeva će apsorbirati vodu i pojavit će se "tvrđa" stolica. Ono što je jako važno znati je da ritam normalnog pražnjenja crijeva varira od 2-3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana. Vrlo važan čimbenik zdravlja je uredna dinamika pražnjenja crijeva. Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo, odakle se za 18-24 h izlučuju iz organizma. Ako u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili primjerice oslabljenog apetita.

 Opstipacija je pojedinačno najčešći od simptoma od strane probavnog sustava. Ona može biti prolazna ali i posljedica brojnih bolesti ili stanja koje pogađaju čovjeka modernog doba. Od opstipacije u neko doba života pati cijela populacija, a u produženom tijeku i trajanju njih oko trećine. Opstipacija je posljedica modernog urbanog života, nepravilne i neredovite prehrane, preskakanja obroka, nemogućnosti pravovremenog tempiranja stolice prema nagonu, mirovanja i "sjedilačkog" načina života u profesionalnoj i privatnoj okolini.

 Prilikom dugotrajnih putovanja (godišnjih odmora), izloženosti stresu, novoj okolini ili drugim intenzivnijim poremećajima dnevnog ritma života uobičajena je prolazna opstipacija. Najveći dio osoba koje pogađa uglavnom ne posjeti liječnika, već se obrati svom ljekarniku.

 Bitan čimbenik s kojim se ljekarnici svakodnevno susreću su ljudska vjerovanja i spoznaje o "pravilnom radu" ljudskih tjelesnih funkcija. Veliki broj naših pacijenata, pogotovo starija populacija, vjeruje ili smatra da moraju svakodnevno imati stolicu, štoviše u određeno vrijeme te određenog volumena i konzistencije. Medicinski gledano ne postoji definiran broj stolica koje osoba mora imati. Stoga još jednom valja ponoviti važno: ritam normalnog pražnjenja crijeva varira od 2-3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana!

 Gradska ljekarna Zagreb u ponudi pripravaka vlastitog Galenskog laboratorija ima Čaj za čišćenje koji se preporučuje kod tegoba s pražnjenjem crijeva. Upotrebljava se kod kratkotrajnog zatvora povezanog s načinom prehrane, stresom, putovanjima i smanjenom fizičkom aktivnošću. Njegovi su sastojci list sene i kora krkavine koji sadrže hidroksiantracenske glikozide. Oni povećavaju peristaltiku debelog crijeva time što povećavaju količinu tekućine u debelom crijevu, razrjeđuju sadržaj i dovode do lakšeg pražnjenja crijeva. Plodovi aniša i komorača sadrže eterično ulje koje ublažava grčeve i nadutost, i omogućava lakše pijenje samog čaja. Slično djeluje i korijen sladića. Ne preporučuje se uporaba duža od dva tjedna bez nadzora liječnika, kao niti u trudnoći i dojenju.

                                             

                                                                                 Iva Rudeš, mag.pharm.

                                                                                 Gradska ljekarna Zagreb