Solgar Ester C-500 mg

 

 

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. U organizmu se reverzibilno oksidira do dehidroaskorbinske kiseline, koja posjeduje potpunu vitaminsku aktivnost.

Vitamin C je esencijalan mikronutrijent potreban za normalno funkcioniranje metabolizma budući da pomaže rad nekoliko enzima uključenih u biosintezu kolagena, karnitina i neurotransmitora. Naš ga  organizam ne može sam proizvesti.

Vitamin C postaje kemijski nestabilan pod određenim uvjetima koji mogu, ali i ne moraju biti ispunjeni termičkom obradom hrane. Ispiranjem namirnica dolazi do gubitka vitamina C zbog njegove topivosti; vitamin izlazi iz namirnice u vodu u kojoj se ta namirnica kuha. Isto tako je dokazano da vitamin C ne izlazi iz svih namirnica podjednakom brzinom, pa na primjer brokula najdulje zadržava vitamin C od bilo kojeg drugog voća i/ili povrća.

 

Poput većine tvari vitamin C ima zaštitno djelovanje. U kombinaciji sa vitaminima A i E ima povoljan učinak na naš organizam (Ester C ovdje ima značajnu ulogu jer osim kompleksa vitamina C sadrži prirodne bioflavonoide i acerolu zajedno sa prahom šipka), pomaže u sprječavanju alergijskih bolesti poput astme (u dnevnim količinama od jednog grama počinje djelovati kao antihistaminik), koristi se za zaštitu srca, u terapijama virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, za zdravlje kože, pomaže apsorpciju željeza i formiranje crvenih krvnih stanica. Dokazi istraživanja govore o smanjivanju jačine simptoma prehlade.

Jedan gram vitamina C dnevno može skratiti trajanje prehlade za oko 20%, ako se doze povećaju do 6 grama, vitamin C se pokazuje nešto djelotvorniji u smanjivanju simptoma prehlade i skraćivanju njezinog trajanja.

Vitamin C može blagotvorno djelovati na dijabetes tipa II, jer štiti od nakupljanja kolesterola i od štete koja može biti uzrokovana prevelikom razinom šećera. Razina šećera se i dalje mora kontrolirati pravilnom prehranom, tabletama i redovnom tjelovježbom, no po nekim istraživanjima dva grama vitamina C dnevno ima učinak nadzora šećera u krvi.

Prednost oblika Ester C je u tome što povećava iskoristivost i zadržavanje vitamina C u stanicama.  

Njegov nedostatak uzrokuje skorbut koji je karakteriziran slabljenjem kolagenskih struktura (koža, kosa, nokti), gubitkom zubi, bolovima u zglobovima, poremećajem u strukturi kostiju i vezivnim tkivima te slabijem zacijeljivanju rana.

 

                                                                                  Marko Sokolić, mag. pharm.

                                                        Gradska ljekarna Zagreb