Ulje račića krila


PREDNOSTI PRED RIBLJIM ULJEM

 

Iako se tek nedavno znanost upoznala s postojanjem račića  krila, posebna pažnja pridodana mu je zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje su vezane uz fosfolipide, molekule koje izgrađuju stanične membrane u ljudskom tijelu. Budući da obitava u moru oko Antarktika i kratkog je životnog vijeka, nema rizika od nakupljanja teških metala, poput žive i olova. Glavna hrana su mu sitni morski organizmi koji proizvode omega-3 masne kiseline, od kojih i potječu našem organizmu vrlo bitne eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) višestruko nezasićene masne kiseline. Ravnoteža višestruko nezasićenih masnih kiselina ključna je za održavanje zdravih staničnih membrana i regulaciju hormona. U ulju krila, EPA i DHA su, kao što je već spomenuto vezane na fosfolipide (za razliku od omega-3 koje su u ribljem ulju vezane u obliku triglicerida) te se na taj način omega-3 masne kiseline učinkovitije prenose po tijelu, prvenstveno zbog toga što puno lakše prolaze kroz stijenku crijeva. Poznato je da trigliceridi nisu topljivi u vodi i za njihovu su razgradnju potrebni enzimi i žučne soli, dok su za razliku od njih fosfolipidi topljivi u vodi. Mnoga su istraživanja pokazala da je potrebna gotovo dvostruko niža doza EPA i DHA iz ulja krila usporedno s ribljim uljem. Primjerice, znanstvenici su došli do zaključka da primjena ulja krila u dozi od 2 grama dnevno pokazuje povećanje iskoristivosti EPA i jednaku iskoristivost DHA u dvostruko nižoj dozi u odnosu na riblje ulje. Konačni rezultat je pokazao da su ispitanici nakon 28 dana imali 24% više vrijednosti EPA+DHA, u usporedbi sa ispitanicima koji su uzimali riblje ulje. Još jedna prednost ulja krila je u tome što sadrži brojne antioksidanse (vitamin A, vitamin E, astaksantin te flavonoide).

Jedna od glavnih primjena ulja krila je kod osoba sa kardiovaskularnim bolestima. Glavni mehanizam kojim omega-3 masne kiseline mijenjaju tijek kardiovaskularnih bolesti je taj što smanjuju količinu omega-6 masnih kiselina u tijelu (koje su odgovorne za poticanje upalnih tvari kojim nastaju glavni uzročnici upala) na način da se vežu na enzim prostaglandin sintazu i pojačavaju stvaranje protuupalnih tvari. Studije na ljudima su pokazale sposobnost EPA i DHA da značajno smanjuju razine triglicerida i lošeg kolesterola u krvi čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.  

Ulje krila može se koristiti kod:

  1. Različitih upalnih stanja i bolesti, kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa (povoljni protuupalni učinak omega-3 nezasićenih masnih kiselina)
  2. Reumatskih bolesti (artritis - unos ulja krila je rezultirao smanjenjem simptoma artritisa za 50% te je zabilježeno smanjenje zadebljanja sinovijalne membrane i smanjenje erozije hrskavice)
  3. Trudnica (uzimanje omega-3 kiselina tijekom trudnoće smanjuje učestalost prijevremenog poroda, a u zadnjem tromjesečju zabilježen je najbrži rast djetetovog mozga)
  4. Dojilja i male djece (prvenstveno zbog razvoja mozga, jer nekvalitetna prehrana uzrokuje slabiji razvoj, umanjuje pažnju i koncentraciju)
  5. Bolesti masne jetre - skupina koja je unosila ulje krila, imala je značajno nižu razinu kolesterola i triglicerida u jetri te nižu razinu kolesterola i glukoze u krvi
  6. Bolnih menstruacija i predmenstrualnog sindroma – smanjuje grčeve i bolove za vrijeme mjesečnice i emocionalne simptome predmenstrualnog sindroma

Jedini oprez potreban je kod osoba koje imaju alergiju na ljuskare te osoba koje su na terapiji lijekovima protiv zgrušavanja krvi.

 

                                                                                              Marko Sokolić, mag. pharm.

                                                                                                Gradska ljekarna Zagreb

Izvor: Vranešić-Bender D., Ulje račića krila, inPharma.