Digitalna Noć muzeja u Gradskoj ljekarni Zagreb

No-muzeja
Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održat će se i ove godine u petak 29. siječnja, ali u digitalnom obliku. Gradska ljekarna Zagreb je ove godine šesti put važan sudionik Noći muzeja ali će vrata skrivenih kutaka mini muzeja ljekarništva koji se nalazi unutar ljekarne "K crnom orlu" u Kamenitoj ulici 9 u prostoru nekadašnjeg laboratorija otvoriti gledateljima putem digitalnih kanala.

Mini muzej ljekarništva u Kamenitoj ulici 9

Gornjogradska ljekarna "K crnom orlu", najstarija je ljekarna u gradu Zagrebu, koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355.g, Do danas nije prestala sa svojim radom, a danas je jedna od 42 ljekarne Gradske ljekarne Zagreb. Njezini se počeci dovode u svezu s dokumentom u kojem se prvi put spominje ljekarnička profesija, u parnici između apotekara Jacobusa i jednog krznara, 6.ožujka 1355. godine. U gradskom statutu iz 1425. g. po prvi put se spominje službeni naziv ove ljekarne "Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram"- Gradska ljekarna K crnom orlu.

Tijekom vremena ljekarna je bila uglavnom u vlasiništvu stranaca- Talijana, Čeha i Nijemaca dok su je kasnije u zakup uzimali i domaći ljekarnici. Često se navodi podatak da je praunuk znamenitog pisca Dantea Alighiera živio u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu i radio u gornjogradskoj ljekarni. Ljekarna se ubraja u jednu od znamenitih zagrebačkih kulturnih i turističkih atrakcija. Cijela zgrada u Kamenitoj 9 je upisana u Listu zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U ljekarni su se uglavnom prodavali magistralni i galenski pripravci, specijaliteti u duhu vremena, čiju recepturu je vlasnik držao najstrožom profesionalnom tajnom. Među najpoznatije patentirane specijalitete ubraja se "Reumatis", lijek protiv kostobolje, reume i gihta, "Dermoval" za liječenje kožnih bolesti, želučane "Markove kapljice" protiv raznih crijevnih tegoba, "Iron" protiv slabokrvnosti i za jačanje otpornosti, "Lactosot" koji treba uzimati kod kod upale dišnih putova, kašlja i tuberkuloze, čije primjerke možemo vidjeti u muzeju unutar gornjogradske ljekarne.

Na toj sedmostoljetnoj tradiciji izgrađena je Gradska ljekarna Zagreb, danas moderna zdravstvena ustanova koja u svom sustavu ima 42 ljekarničke jedinice.

Veljača donosi "brdo" novih popusta u ljekarni na ...
Dan Mimoza ove godine virtualno