Kontrola kakvoće neizostavni je dio procesa realizacije svakog farmaceutskog proizvoda, pa tako i galenskih pripravaka.U sklopu Gradske ljekarne Zagreb sve aktivnosti kontrole kakvoće provodi Analitički laboratorij kao nezavisna organizacijska jedinica.

Ključni procesi Analitičkog laboratorija uključuju prije svega uzorkovanje ljekovitih tvari i galenskih pripravaka, razvoj analitičkih metoda ili prilagodbu metoda Europske farmakopeje, provedbu analitičkih ispitivanja, izdavanje certifikata analize te praćenje stabilnosti galenskih pripravaka.

Analitičke metode koje se primijenjuju u laboratoriju provode se prema pisanim i odobrenim postupcima primjenom suvremene analitičke opreme, a s obzirom na zahtjeve kakvoće i potreban opseg ispitivanja ( npr. GC, UV/VIS spektrofotometar, automatski titrator i sl. ). Sva anlitička oprema kvalificirana je prije početka primjene te se redovito održava, umjerava i rekvalificira, ovisno o vrsti i namjeni pojedinog uređaja.

O svim aktivnostima ispitivanja ljekovitih tvari i galenskih pripravaka vode se odgovarajući zapisi čime se osigurava trajna sljedivost između ispitivanih uzoraka, korištene analitičke opreme, provedenih aktivnosti i ostvarenih rezultata analiza.

U Analitičkom laboratoriju većinom su zaposleni djelatnici visoke stručne spreme koji su dodatno specijalizirani u različitim područjima ispitivanja i razvoja lijekova.

Osim što svoje znanje i iskustvo primjenjuju u svakodnevnom radu vezano za provedbu analitičkih ispitivanja, također ih prenose i dalje u sklopu pripravničkog staža za magistre farmacije i farmaceutske tehničare, a koji se prema programu redovito provodi i u Analitičkom laboratoriju.

Iako je zasebna i neovisna organizacijska jedinica, Analitički laboratorij svojim procesima i ciljevima kvalitete dio je integriranog sustava upravljanja kvalitetom Gradske ljekarne Zagreb koji se kontinuirano razvija, a temelji se na zahtjevima standarda ISO 9001:2008 kao i na primjenjivim smjernicama Dobre proizvođačke prakse ( GMP ).


Rukovoditelj: Željka Jug, mag. pharm. spec.

Adresa: Bani 98, Buzin
Telefon:+385 (0)1 6626-152
E-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.