Galenska izrada pripravaka - sigurni pripravci

Galenski1b Galenski laboratorij GLJZ

Galenski laboratorij Gradske ljekarne Zagreb posebna je jedinica unutar Gradske ljekarne specijalizirana za izradu galenskih i magistralnih pripravaka i lijekova.

U današnje vrijeme sve je veći trend izrade pripravaka u kućnoj radinosti. Recepti za takve pripravke često su neprovjereni te mogu izazvati zdravstvene teškoće ili nuspojave. Naše glavne barijere koža i sluznice su propusne za mnoge vrste tvari te neopreznom primjenom pripravaka umjesto željenih učinaka možemo izazvati neželjene nuspojave. Nuspojave mogu biti neopasne, poput crvenila kože, ali i opasne kao što je anafilaktička reakcija koja može izazvati i smrt. Neke nuspojave kao što je hipotenzija (niski krvni tlak) mogu izazvati poremećaje svijesti što može rezultirati nesrećama u prometu. Stoga izrada i primjena neprovjerenih pripravaka u nekontroliranim uvjetima nije bezopasna.

Izrada galenskih i magistralnih pripravaka i lijekova uključuje više operativnih postupaka, uvježbane stručnjake (specijaliste farmaceutske tehnologije, magistre farmacije i farmaceutske tehničare) i sigurne uvjete za izradu. 

Svaka tvar koja dolazi u Galenski laboratorij praćena je svojstvenom dokumentacijom - certifikatima te nakon primitka prolazi ispitivanje identiteta u Analitičkom laboratoriju čime se potvrđuje da je dobivena tvar ispravna. Također galenski pripravci prolaze ispitivanja kvalitete nakon završetka izrade te im se nakon završne analize dodjeljuje rok valjanosti i dobivaju dozvolu za izlazak na tržište. Galenski pripravci imaju definiranu recepturu i prolaze završna ispitivanja kakvoće, dok se magistralni pripravci izrađuju prema pojedinačnom receptu liječnika. Kod magistralnih pripravaka prvi korak u izradi je provjera recepture magistralnog pripravka. U tom postupku provjeravaju se doze potrebne za navedenu indikaciju (zdravstveno stanje pacijenta), ali također i oblik pripravka (pomoćne tvari). U slučaju neispravnosti recepta kontaktira se liječnik koji ga je propisao i postiže dogovor oko optimalne recepture. Tek nakon što je recept provjeren i ispravan kreće su u izradu magistralnog pripravka. Izrada se vrši po pravilima farmaceutske struke u kontroliranim uvjetima. Galenski laboratorij pruža uvjete visoke čistoće u kojima se vrši izrada sterilnih i nesterilnih pripravaka. I magistralni i galenski pripravci sadrže uputu o lijeku koja definira indikacije i sigurnu primjenu pripravka. Uputa koja prati pripravak također je jedna od mjera smanjenja rizika od pogrešne primjene pripravka.

Izrada ljekovitih pripravaka (magistralnih i galenskih lijekova) je proces koji zahtijeva ozbiljan pristup. Galenski laboratorij GLJZ-a primjenjuje sustav standarda kvalitete ISO 9001 te omogućuje izradu sigurnih i djelotvornih pripravaka od strane stručnog osoblja u kvalitetnim uvjetima.

Galenski laboratorij izrađuje preko 100 standardnih pripravaka (sirupi, masti, gelovi, otopine, kapi, sprejevi, tablete, kapsule, čajevi, tinkture i dr.) te magistralne pripravke. Naši pripravci služe u liječenju boli, bolnih zglobova i mišića, prehlade, svraba, upala očiju i nosa, zatvora, bolnog grla, suhog i produktivnog kašlja, uboda insekata i drugih zdravstvenih tegoba. Cjelokupni asortiman dostupan je u svim ljekarnama Gradske ljekarne Zagreb. Na raspolaganju samo Vam za sva pitanja, nejasnoće i savjete vezano za terapiju i izradu pripravaka.

Dodaci prehrani i biljni lijekovi u trudnoći
Ne zaboravi na Ginko!