Ne zaboravi na Ginko!

Ginkgo_Biloba_Leaves_-_Black_Background James Field (Jame) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Teškoće s pamćenjem sve su više problem mlađih generacija. Zaboravljivost nije problemsamo naših baka i djedova, nego smo često i sami u situaciji kada se ne možemo sjetiti gdje smo nešto ostavili ili kako se zove prijatelj iz osnovne škole kojeg slučajno sretnemo na ulici. U današnjem užurbanom svijetu, u danu prepunom obaveza i novih informacija, većinom se oslanjamo na pametne telefone i virtualnu memoriju. Kako bi pak najbolje iskoristili vlastite kapacitete i spriječili slabljenje memorije, možemo potražiti pomoć iz prirode. Priroda nam pruža ruku preko jednog od svojih provjerenih boraca za bolje pamćenje i cirkulaciju.

Naravno, radi se o živom fosilu, jedinom preživjelom predstavniku porodice Ginkgoaceae, Ginkgo biloba L. Riječ Ginkyo na japanskom znači srebrna marelica, baš zbog sličnosti njegovih zrelih plodova s plodovima marelica. Najstariji zapisi o ginku potječu iz Kine s kraja 10. stoljeća kad je bio lijek protiv mnogih tegoba. Otpornost ginka najbolje nam dokazuje podatak da je nakon eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. na uništenom tlu jedino preživjelo 6 stabala ginka.

Ginko je jedna od najistraživanijih ljekovitih biljaka, na kojoj su provedena mnoga klinička ispitivanja. Ginko djeluje kao antioksidans (štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala) i antikoagulans (smanjuje viskoznost i poboljšava protočnost krvi, sprječava nakupljanje trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka). Utvrđeno je blagotvorno djelovanje ekstrakta listova ginka na protok krvi, na stijenke krvnih žila i metabolizam u mozgu.

Redovitom se primjenom povećava prokrvljenost organa i tako se poboljšava koncentracija i sposobnost pamćenja. Ginko također olakšava tegobe koje prate oslabljenu cirkulaciju krvi u mozgu kao što su vrtoglavica, šum u ušima, nesanica i zbunjenost.

Kod starije populacije česte su i smetnje perifernog protoka krvi. Neki od znakova takve slabije cirkulacije mogu biti hladne ruke i noge ili trnci te bolovi u mišićima tijekom hodanja. Ginko se pokazao učinkovit i kod takvih problema jer potiče cirkulaciju premaekstremitetima.

Najstariji Ginko u Hrvatskoj nalazi se u Druvaru, Photo by B. M. Begović

Na hrvatskom tržištu postoje biljni dodaci prehrani i biljni lijekovi s ekstraktom lista ginka. Dvije najvažnije grupe spojeva, terpenski laktoni i flavonoidni glikozidi, odgovorne su za djelovanje.Preparat ginka mora biti pročišćen i standardiziran upravo na flavonoide. Znanstvene studije potvrđuju djelotvornost za specifični ekstrakt standardiziran na 24% ginkoflavonoglikozida i 6% terpenskih laktona. Ginko se primjenjuje u količini od 120 do 240 mg 24%-tnog suhog ekstrakta. Za postizanje učinka potrebno je dulje vrijeme pa se preporučuje kura od tri mjeseca, nakon čega se savjetuje pauza od dva-tri mjeseca. Prije korištenja preparata ginka obavezno se savjetujte s ljekarnikom koji će Vam pomoći pri odabiru odgovarajuće doze koju trebate i duljine korištenja. Iako ginko nije štetan i ne stvara ovisnost, ne preporuča se dugotrajno uzimanje bez dogovora s liječnikom ili ljekarnikom. Ispitivanja pokazuju da je toksičnost vrlo niska te da se ekstrakt ginka vrlo dobro podnosi. Vrlo rijetko se mogu pojaviti blage probavne smetnje, glavobolja ili alergijske kožne reakcije.

Bitno je ljekarniku naglasiti koje sve lijekove koristite kako bi se izbjegle interakcije i kako bismo Vas mogli pravilno savjetovati o korištenju. Moramo biti oprezni kod osoba koje uzimaju antikoagulanse, osobito varfarin, ali i acetilsalicilnu kiselinu jer je moguće pojačano djelovanje lijeka i pojava nuspojava.

Zbog ograničenih podataka, lijekovi i dodaci prehrani s ginkom ne smiju se uzimati tijekom trudnoće i dojenja. Također se ne preporučuju osobama mlađim od 18 godina.

Galenska izrada pripravaka - sigurni pripravci
Sindrom suhog oka