Sindrom suhog oka

blue-eyes-close-up-eyeball-1486641

SINDROM SUHOG OKA – ŠTO JE TO ?

Svjedoci smo kako u današnje vrijeme sve više osoba svih dobnih skupina pati od sindroma suhog oka. Statistika kaže kako 10 – 30 % populacije pati od sindroma suhog oka. Važno je spomenuti da ipak češće obolijevaju stariji od 40 godina te da je sindrom 2 do 3 puta češći u žena nego u muškaraca. Razlozi za to su mnogobrojni, međutim sasvim je sigurno da su moderan način života i dugotrajno gledanje u ekrane računala, mobitela ili televizora jedan od glavnih krivaca zašto je tome tako. Za početak, što to zapravo jest sindrom suhog oka? Prema definiciji Radne skupine za suho oko radi se o multifaktorijalnoj bolesti suznog filma i površine oka koja rezultira simptomima nelagode, vidnim smetnjama, nestabilnošću suznog filma te koja u konačnici može dovesti do oštećenja površine oka. Pojednostavljeno rečeno, ovaj sindrom nastaje zbog nedovoljnog lučenja suza ili pak oko proizvodi dovoljnu količinu suza, no one nisu dobre kvalitete.

ČIMBENICI RIZIKA

Kao i kod drugih bolesti, postoje različiti čimbenici rizika za obolijevanje od sindroma suhog oka. Te čimbenike možemo podijeliti na one nepromjenjive, u koje spadaju svi oni čimbenici na koje mi kao pojedinci ne možemo utjecati te one promjenjive, na koje možemo utjecati. U nepromjenjive čimbenike rizika ubrajamo starenje, ženski spol, disfunkciju Meibomovih žlijezda, oboljenja vezivnog tkiva te Sjögrenov sindrom. Dokazano je da su Azijati skloniji obolijevanju od sindroma suhog oka od ostalih rasa. Osobe oboljele od dijabetesa, rozaceje, bolesti štitnjače te psihijatrijski bolesnici također su pod povećanim rizikom. Što se promjenjivih čimbenika tiče, tu ubrajamo rad na računalu – koji dovodi do nedovoljnog treptanja, dugotrajno nošenje kontaktnih leća, kao i neadekvatne kontaktne leće, nisku vlažnost prostora u kojem boravimo, klimatizaciju, zagađenje okoliša, hormonsku nadomjesnu terapiju, operacije skidanja dioptrije te mnoge druge. Ne smijemo zaboraviti napomenuti kako i terapija određenim skupinama lijekova može dovesti do pojave sindroma suhog oka te je tu posebno važno istaknuti antihistaminike – lijekove za liječenje različitih alergija, antidepresive – lijekove za liječenje depresije, anksiolitike – lijekovi koji uklanjaju ili smanjuju napetost, anksioznost i strah, izotretinoin – lijek za liječenje teškog oblika akni, antikolinergike, diuretike – lijekovi koji uzrokuju povećano izlučivanje urina i beta blokatore.

SIMPTOMI SUHOG OKA

Sindrom suhog oka neće se kod svakoga prezentirati isto. Međutim, ono što mi najčešće čujemo u našim ljekarnama su simptomi poput osjećaja pijeska u očima, suzenje oka, crvenilo oka, iritacija, svrbež i peckanje te zamućenje vida. Ponekad suho oko može izazvati i osjet boli, no tu je bitno naglasiti da ukoliko postoji bol kao simptom nužno je otići na oftalmološki pregled. 

OBLICI SUHOG OKA

Funkcija suza je podmazivanje, vlaženje iprehrana oka, održavanje dobrog vida te zaštita od vanjskih utjecaja. Važno je spomenuti kako se suzni film oka sastoji od tri sloja – lipidnog (koji luče Maibomove žlijezde), vodenog (koji luče suzne žlijezde) te sloja mucina (koji luče stanice epitela). Kada iz nekog razloga dođe do promjene u sastavu samog suznog filma nastaje sindrom suhog oka. Stoga razlikujemo dva oblika suhog oka: hiperevaporativno i hiposekrecijsko.

Kod mlađih osoba, žena te osoba sa suhom kožom lica češće je hiperevaporativno suho oko. Ovaj oblik karakterizira neodgovarajući lipidni sloj suznog filma pa zbog toga dolazi do pojačanog isparavanja suza. Vodeni sloj suza se normalno ili čak pojačano luči. Zbog toga se vrlo često kao simptom prezentira pojačano suzenje oka te osoba ne pomišlja kako se zapravo radi o sindromu suhog oka. Ovaj oblik može biti uzrokovan npr. dugim gledanjem bez treptanja te klimatizacijom.

Zbog smanjenog lučenja vodene sastavnice suza nastaje hiposekrecijsko suho oko, čija pojavnost raste s dobi te je češći kod starijih osoba. Simptomi su kod ovog oblika izraženiji navečer te uključuju osjećaj pijeska, žarenja i suhoće oka.

LIJEČENJE SINDROMA SUHOG OKA

Kako si zapravo možemo pomoći ukoliko patimo od sindroma suhog oka? Alfa i omega u liječenju ovog sindroma sasvim sigurno su kapi za oko – umjetne suze. Također, u slučaju jako izraženih simptoma možemo posegnuti i za različitim gelovima za oko. Naravno, posebno teške slučajeve obradit će i liječiti liječnici specijalisti.

Budući da danas na tržištu postoji zaista jako puno različitih umjetnih suza obratite se s povjerenjem svome ljekarniku kako bismo zajedno odabrali najprikladnije kapi za Vas. Važno je uzeti u obzir Vaše trenutne simptome, jesu li oni izraženiji ujutro ili uvečer te koristite li kakve lijekove kronično koji mogu dovesti do sindroma suhog oka. Vrlo je važno na vrijeme prepoznati rizik i spriječiti eventualne komplikacije. Posebno se preporučuje korištenje kvalitetnih umjetnih suza bez konzervansa osobama oboljelima od glaukoma koji su na antiglaukomskoj terapiji.

Umjetne suze dostupne na tržištu razlikuju se u nekoliko bitnih karakteristika – neke od njih sadrže konzervanse, neke sadrže dobre konzervanse koji se na oku pod utjecajem svjetla raspadaju na sastavne dijelove prirodnih suza, dok su neke bez konzervansa. Također, prilikom odabira jako je važno znati koji vremenski period se smiju koristiti nakon otvaranja. Kapi se razlikuju po sastavu, pa tako neke imaju i dodatke poput biljnih ekstrakata, hijaluronske kiseline, trehaloze, dekspantenola, vitamina A, B12 i E. Na tržištu se nalaze umjetne suze pakirane u bočice za višekratnu upotrebu i one pakirane u monodoze. Kod izrazito suhog oka, kako je već ranije spomenuto, posegnut ćemo za gelovima za oko koji se najčešće primjenjuju za noćno cijeljenje i vlaženje oka. Od ostalih suportivnih mjera važno je podsjetiti na adekvatan dnevni unos vode u organizam i na suplementaciju omega-3 masnim kiselinama. Imajući sve navedeno na umu, Vaš ljekarnik će zajedno s Vama odabrati najkvalitetniju i najsvrsishodniju opciju za Vas i Vaše tegobe, educirati Vas kako, kada i koliko često koristiti umjetne suze i ostale preparate te ukoliko patite od sindroma suhog oka, ili sumnjate na to, s povjerenjem nam se obratite.

Tena Tarade, mag. pharm.

Ne zaboravi na Ginko!
Kašalj - simptom, a ne bolest