Kašalj - simptom, a ne bolest

kaalj2


Kašalj je prirodni refleks koji pomaže da se iz dišnih putova izbace sekret, iritansi, alergeni, strane čestice i mikroorganizmi.

Najčešće je simptom bolesti dišnih putova, ali može biti simptom srčanog zatajenja, GERB-a (vraćanje kiseline iz želuca u jednjak) ili nuspojava nekih lijekova (npr. ACE inhibitora za sniženje tlaka).

Najčešći uzrok kašlja su virusne (rjeđe bakterijske) upale dišnih putova.

Kašalj može biti akutan (kratkotrajan) ili kroničan (dugotrajan). Akutnim se smatra ako traje kraće od tri tjedna, a najčešće je posljedica infekcije dišnih putova ili alergijske reakcije. Kronični kašalj često je posljedica kroničnog bronhitisa kod pušača, KOPB-a (kronične opstruktivne bolesti pluća) ili astme. Rjeđe je simptom raka pluća ili tuberkuloze.

U svim slučajevima ponajprije treba liječiti primarnu bolest.

Kašalj dijelimo i prema stvaranju sluzi što je važno zbog različitog pristupa liječenju.

Tako razlikujemo produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, nadražajni).


Liječenje produktivnog (vlažnog) kašlja

Kod ovakvog tipa kašlja cilj nam je olakšati iskašljavanje sekreta pa koristimo ekspektoranse. To je osobito važno ako je sluz žilava i teško se izbacuje. Preporuka je primijeniti sekretolitike, mukolitike i sekretomotorike koji potiču iskašljavanje razrjeđivanjem ili mobiliziranjem sluzi. U tu svrhu koristimo pripravke na bazi acetilcisteina, bromheksina, ambroksola te biljne sirupe na bazi bršljana, jaglaca, timijana, divizme i sl. Preporuča se unositi puno tekućine, osobito u vidu toplih napitaka.


Liječenje neproduktivnog (suhog) kašlja

Suhi kašalj liječimo antitusicima. Ovdje ubrajamo lijekove poput kodeina* (antitusik s opioidnim djelovanjem) koji je rezerviran za slučajeve ozbiljnog suhog kašlja kad se ostalim pripravcima nije postigao zadovoljavajući učinak. Folkodin* i butamirat su primjerice antitusici s centralnim djelovanjem koji koče refleks kašlja u produljenoj moždini. Butamirat osim toga djeluje i blago opuštajuće na mišiće bronha. Ukoliko kašalj postane produktivan pomoći će mobilizaciju i izbacivanje sekreta.

* lijekovi kodein i folkodin izdaju se na liječnički recept

Prirodni antitusici u biljnim sirupima i čajevima sigurna su i korisna pomoć, a najčešće su na bazi sljeza, trpuca ili islandskog lišaja.

Alergijski kašalj također je najčešće izrazito suh i dugotrajan.

Simptom je alergijske bolesti donjih dišnih putova, a okidači su često respiratorne infekcije, napor, stres, hladan zrak, povećana vlaga zraka, prašina i sl. Glavni uzrok je sluz koja klizi iz nosne šupljine u grlo. Ovaj tip suhog kašlja obično se liječiantihistaminicima i/ili kortikosteroidnim sprejevima, a u lakšim slučajevima prirodnim antihistaminicima i sprejevima na bazi ektoina.

Ektoin je prirodnog porijekla, a štiti i stabilizira membrane te stvara na nosnoj sluznici zaštitni film koji sprečava kontakt alergena sa stanicama. Osim toga, omogućuje lakše odstranjivanje alergena ispuhivanjem i ispiranjem nosa. Može se primijeniti samostalno ili uz terapiju koju je propisao liječnik.

Za ublažavanje svih oblika kašlja važan je primjeren unos tekućine, ovlaživanje zraka iodržavanje dišnih putova prohodnim. U tome pomaže primjena lokalnih dekongestiva u obliku kapi ili sprejeva za nos. Njihova primjena je ograničena na desetak dana, tako da u periodu nakon toga i između toga mogu se primjenjivati fiziološke otopine u različitim kombinacijama korisnim za sluznicu nosa.

Ukoliko je potrebno liječnik će propisati antibiotik.

Kad je kašalj praćen gustim smeđim ili zelenkastim sekretom, osobito uz povišenu temperaturu, ili u slučaju iskašljavanja krvi nužna je posjeta liječniku.

Širenje mikroorganizama sekretima prilikom kašlja potrebno je sprječavati korištenjem maramica i maski za pokrivanje nosa i usta uz često pranje ruku i prozračivanje prostorija.


Maja Vugrinec, mag.pharm.

Sindrom suhog oka
Na suncu pametno