Muči vas glavobolja? Evo nekoliko korisnih savjeta!

headache Photo by Marcus Aurelius from Pexels

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu. Razni su joj uzroci koji ne moraju biti opasni. Ponekad glava boli kako bi nas upozorila da smo izloženi stresu, da smo dehidrirali, da smo nenaspavani, da trebamo šetnju na svježem zraku ili odreći se alkohola i cigareta.

To su tzv. primarne glavobolje, a među njima najpoznatije su tenzijska glavobolja i migrena.

Međutim, sekundarne glavobolje javljaju da se nešto ozbiljnije događa u našem tijelu. One su prateća pojava mnogih bolesti u glavi (oko, uho, grlo, nos, zubi), nastaju zbog promjena u vratnoj kralježnici ili u krvnom tlaku, zbog bolesti krvnih žila, ozljeda glave ili tumora.

Ukoliko se glavoboljajavlja često, jakog je intenziteta ili je

popraćena drugim simptomima (vrtoglavica, gubitak ravnoteže,zbunjenost ) obavezno potražite pomoć kod svog liječnika.

Prepoznajte tenzijsku glavobolju i naučite ju suzbiti

Tenzijska glavobolja najčešća je i najznačajnija primarna glavobolja. One su uzrokovane mišićnom kontrakcijom, stresom, a nazivamo ju i naprosto običnom glavoboljom. Epidemiološke studije pokazale su da se tenzijska glavobolja češće javlja kod žena i to u dobi između 30 i 40 godina.

Najčešće je obostrana, često se širi prema vrhu glave, bol je tupa, poput pritiska ili stezanja, što bolesnici opisuju „poput obruča oko glave". Početak glavobolje je obično postupan, a intenzitet boli je najčešće blag do osrednji ne pogoršava se fizičkom aktivnošću, ali intenzitet boli se može pojačavati učestalošću glavobolja. Nije popraćena mučninom i povraćanjem, niti je prisutna preosjetljivost na svijetlo i buku. Osim boli često donosi i umor, poremećaj spavanja i osjećaj ošamućenosti.

Može se ponavljati rijetko i tada ju zovemo epizodična, a može se javljati često i postati kronična. Tenzijsku glavobolju mogu pokrenuti poremećaji spavanja, stres intenzivna fizička ili psihička aktivnost, neadekvatna prehrana, bol u vratu i naprezanje očiju,smanjen unos tekućine.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Najbolji lijek? Budite dobri prema sebi - ugodite si!

U liječenju tenzijske glavobolje koriste se farmakološke (lijekovi) i nefarmakološke metode. Prije započinjanja liječenja važno je prepoznati potencijalne okidače glavobolje (tzv. triggeri), odnosno što ju pokreće.Obratite pažnju na dnevni unos tekućine, prehranu i fizičku aktivnost koja može značajno utjecati na pojavu glavobolje.

Lijekovi protiv bolova (analgetici ) učinkoviti su kod liječenja akutne glavobolje pri čemu je vrlo važno da se uzimaju što ranije pri pojavi glavobolje jer će brže početi djelovati i zaustaviti bol u samom začetku.

Sukladno stručnim smjernicama za liječenje glavobolje, analgetici koji se najčešće koriste za liječenje tenzijske glavobolje su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak i naproksen).

Bitno je napomenuti da se nakon dugotrajnog svakodnevnog uzimanja ovih lijekova može razviti ˝rebound" efekt ,pojava jačei učestalije boli uzrokovane prekidom korištenja analgetika.Stoga je analgetike važno uzimati umjereno u skladu sa ljekarničkim i liječničkim uputama.

Metode koje ne uključuju uzimanje lijekova a koriste kod uklanjanja tenzijske glavobolje su metode biofeedback-a, bihevioralna terapija, psihoterapija, fizikalna terapija, masaža, akupunktura.

Ne trpite glavobolju, suzbite ju i poboljšajte kvalitetu svog života.

Čuvajte svoje zdravlje, zaštitite i njegujte sluzn...
Cijenjena u cijelom svijetu - kadulja i u našem vr...