Dodaci prehrani i biljni lijekovi u trudnoći

maternity-nature-ocean-132730

Dodaci prehrani su preparati kojima se dokazuje samo prisustvo navedene glavne djelatne tvari i provjerava mikrobiološka sigurnost, a ne kontrolira se možebitno prisustvo drugih tvari. Stoga je uzimanje dodataka prehrani u trudnoći upitne sigurnosti.

Iz navedenih razloga trebalo bi se ograničiti na uzimanje pripravaka koji su dobro poznati i dugo prisutni (tradicionalni biljni lijekovi) i biljnih pripravaka koji su registrirani kao biljni lijek. Proizvodi registrirani kao biljni lijek prolaze strožu kontrolu i točno se poznaje sastav lijeka tj. količina djelatne tvari i pomoćnih tvari i potvrđena je odsutnost teških metala.

Općenito se ne preporuča uzimanje lijekova niti dodataka prehrani u trudnoći osim ako je to neophodno. Na većini dodataka prehrani, bezreceptnih lijekova i biljnih lijekova istaknuto je da nije dopušteno uzimanje istih u trudnoći, budući se ne provode studije na trudnicama iz etičkih razloga.

Postoje međutim studije na životinjama i postkliničke studije (nakon što je lijek već prisutan na tržištu) pa se iz njih može doći do određenih podataka.

Na temelju takvih podataka FDA (Američka državna agencija za hranu i lijekove) svrstava sve lijekove u 5 kategorija prema sigurnosti, od najsigurnijeg A, preko B, C, D do X zabranjeno u trudnoći.

Za većinu biljnih lijekova ta klasifikacija ne postoji, pa bi upotreba biljnih preparata trebala biti ograničena na one dobro poznate i sigurne. Osim toga jako je bitno i obratiti pozornost na sastav pomoćnih tvari budući su biljni ekstrakti često alkoholni ekstrakti.

Uglavnom vrijedi pravilo da su lijekovi A i B kategorije sigurni za primjenu u trudnoći, lijekovi kategorije X strogo zabranjeni, a lijekovi iz kategorije C i D se propisuju ukoliko je korist i neophodnost uzimanja za majku veća od štetnog učinka na plod.

Za manje tegobe kao što su prehlade, rinitisi, kašalj, proljev, zatvor, hemoroidi i sl. postoji niz preparata sigurnih za primjenu u trudnoći.

Infekcije gornjih dišnih puteva najčešće su virusnog porijekla pa se liječe ili ublažavaju simptomi.

Jedini dopušteni analgetik (lijek protiv bolova) i antipiretik (lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature) za trudnicu je paracetamol i to do 3 grama dnevno, uz ograničenje uporabe na što kraće moguće razdoblje.
(nastavlja se ispod fotografije...)

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Za čišćenje sluznice nosa preporučuju se morske vode sa ili bez dodatka bakra, za začepljeni nos koriste se hipertonične otopine morske vode, ponekad sa dodacima kao što su propolis ili eterična ulja koja su dopuštena u trudnoći.

Mogu se raditi inhalacije s eteričnim uljima – preporuča se u inhalator s vrućom vodom dodati 1-2 kapi ulja, inhalirati 2-3 minute pa ponovo dodati kap ulja i tako ponavljati više puta dnevno. Eterična ulja koja su dopuštena u trudnoći su raventsara, eukaliptus radiata, mandarina, lavanda i slatka naranča.

Također je praktična upotreba difuzera. Difuzer je aparat za primjenu eteričnih ulja i to tako da ih raspršuje u prostor pri odgovarajućoj temperaturi, te se disanjem sastavnice eteričnog ulja unose u organizam. Može se koristiti i za dezinfekciju prostora ako se stavi eterično ulje s antiseptičkim svojstvima. Za svako eterično ulje svakako treba provjeriti sigurnost u trudnoći. Iako se navodi da su većinom sva sigurna za primjenu putem difuzera ipak treba i tada obratiti pažnju na to i odabrati ono sigurnije za trudnicu, na primjer kajeput.

Za olakšavanje tegoba začepljenog nosa mogu se primijeniti i balzami ili gelovi za utrljavanje u prsa i leđa, nanošenje ispod nosa ili inhalaciju putem maramice.

Također postoje i kapsule s biljnim ekstraktima koje su registrirane kao lijek i dugo su prisutne na tržištu EU i nema nikakvih prijavljenih nuspojava koje bi upućivale na teratogeno ili mutageno djelovanje, a pomažu čišćenju gornjih i donjih dišnih puteva te se mogu koristiti kod rinitisa, sinusitisa ili produktivnog kašlja.

Dekongestivi, tj. klasične kapi za nosne preporučuju se u trudnoći, ali mogu se kratko primijeniti ako ništa drugo ne pomaže.

Za upaljeno i bolno grlo također se može uzeti paracetamol, te sprejevi na biljnoj bazi bez alkohola, kao na primjer propolis u spreju bez alkohola, sprej sa eteričnim uljima koji ima oznaku da je dopušten u trudnoći, med, pastile sa islandskim lišajem i propolisom po mogućnosti bez umjetnog sladila.

Za kašalj su dostupni prirodni sirupi s islandskim lišajem, sljezom i medom. Također se preporučuju veće količine tekućine i čajeva. Dozvoljeni su matičnjak, šipak, menta, đumbir, kamilica, brusnica, mješavina sljezovog čaja ili macerat korijena sljeza te list maline, ali sve u umjerenim količinama.

Za ublažavanje simptoma žgaravice dozvoljeni su antacidi bez aluminija i noviji alginati koji, uz to što neutraliziraju kiselinu, učinkovito sprečavaju i refluks.

Protiv mučnine najsigurniji su dodaci prehrani ili lijekovi na bazi đumbira uz veliku dozu B6 vitamina (50 mg), a uz to se preporuča uzimanje manjih obroka koji bi trebali biti siromašni mastima.

Protiv bolova u mišićima se mogu preporučiti hladni oblozi i masaža s hladno prešanim biljnim uljima (badem, marelica, noćurak i sl.), a treba izbjegavati kreme protiv bolova s dodatkom mentola i kamfora koji je neurotoksičan.

Kod problema sa zatvorom i proljevom uvijek se preporučuju probiotici. U slučaju zatvora preporuka su probiotici s dodatkom vlakana i preparati s ljuskicama indijskog trpuca, preparati na bazi laktuloze i/ili magnezija.

Za pojave proljeva može se uzeti aktivni ugljen i probiotici s dodatkom kvasca S. Boulardii.

Za probleme s hemoroidima trebalo bi koristiti masti sa matičnom mliječi, propolisom, maceratom gotu kole i sličnim biljnim ekstraktima.

Za urinarne tegobe dopušteno je koristiti brusnicu samu ili u kombinaciji s d-manozom.

Prilikom uzimanja lijekova u trudnoći bitno je provjeriti jesu li sigurni za trudnicu i plod. Dostupno je mnogo dodataka prehrani koji nisu dovoljno provjereni za trudnice, jednako tako i lijekova koji su dostupni bez recepta, a nisu sigurni za primjenu u trudnoći.

Zbog svega navedenog važno je konzultirati se sa stručnom osobom u ljekarni i pobrinuti se da se uzima siguran i što je moguće učinkovitiji dodatak prehrani ili lijek.

Photo by PhotoMIX Ltd. from Pexels
Dijabetes - bolest i liječenje
Galenska izrada pripravaka - sigurni pripravci