Gradska ljekarna Zagreb i ove godine dio Dana crvenih haljina

crvene-haljine-2024-4

Gradska ljekarna Zagreb uključila se i ove godine u javnozdravstveno-edukativnukampanju Dan crvenih haljina čiji je cilj podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Ove godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo u suorganizaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i u 2024. godini organizira šestu po redu javnozdravstveno - edukativnu kampanju „Dan crvenih haljina". Slične kampanje koje se redovito održavaju u Europi i SAD-u, izazvale su interes stručnjaka i javnosti, a progovaraju o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci. Zbog svega toga je vrlo važno da žene znaju svoj rizik za razvoj moždanog udara, kako prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije.

Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci. Uzimajući u obzir duže očekivano vrijeme života svake će godine nekoliko tisuća žena više nego muškaraca doživjeti moždani udar. Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.

Ovogodišnji program Dana crvenih haljina

U našim ljekarnama pronađite letke koji daju dodatne informacije, bit će organizirana edukacijska predavanja, a provest će se i medijska kampanja eminentnih stručnjaka te informiranje šire javnosti na društvenim mrežama.

U srijedu, 31. siječnja 2024. godine od 11:00 do 13:00 sati, dođite na Trg Petra Preradovića gdje ćemo se družiti i savjetovati sa liječnicima specijalistima neurologije i provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara. Akciju organizira Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Za građane će biti organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka te indeks tjelesne težine.

Završna svečanost kampanje održat će se u petak, 2. veljače 2024. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preboljele moždani udar, odjevene u crvene haljine hrvatskih dizajnera, a čija će iskustva biti prezentirana u kratkim dokumentarnim filmovima. 

Dan za popuste za umirovljenike u Gradskoj ljekarn...
Veljača donosi primamljive popuste