Gradska ljekarna Zagreb i ove je godine dio manifestacije Noć muzeja

Noc_muzeja_2022-1200

Zahvaljujući Hrvatskom muzejskom društvu, već 17 godina imamo Noć muzeja, a lijepa je tradicija sudjelovanja Gradske ljekarne Zagreb u tom važnom kulturnom događaju. Tako će, digitalno, biti i ove godine. Iz duge ljekarničke povijesti Zagreba, zabilježene prvi puta prije gotovo sedam stoljeća, naša ustanova čuva vrijedna znanja i pomagala. I naša najstarija ljekarna "K crnom orlu" u Kamenitoj 9, na Gornjem gradu, čuva svoj nekadašnji izgled i vraća vas u povijest svaki puta kada kročite u nju, baš kako jedan povijesni, muzejski postav i treba.

Noć muzeja prošle je godine, pod utjecajem pandemije dio svojih programa, baš u skladu sa suvremenim trendovima digitalizacije, preselio u virtualne prostore. Ali i ove godine, tamo gdje će to biti moguće, programi će se odvijati uživo.

Gornjogradska ljekarna "K crnom orlu" , najstarija je ljekarna u gradu Zagrebu, koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355.g, te do danas nije prestala sa svojim radom. A danas je jedna od 43 ljekarni Gradske ljekarne Zagreb. Njezini se počeci dovode u svezu s dokumentom u kojem se prvi put spominje ljekarnička profesija, u parnici između apotekara Jacobusa i jednog krznara, 6.ožujka 1355. godine.

U gradskom statuu iz 1425. g. po prvi put se spominje službeni naziv ove ljekarne "Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram"- Gradska ljekarna K crnom orlu. Tijekom vremena ljekarna je bila uglavnom u vlasiništvu stranaca- Talijana, Čeha i Nijemaca dok su je kasnije u zakup uzimali i domaći ljekarnici.

Često se navodi podatak da je praunuk znamenitog pisca Dantea Alighiera živio u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu i radio u gornjogradskoj ljekarni. Ljekarna se ubraja u jednu od znamenitih zagrebačkih kulturnih i turističkih atrakcija. Cijela zgrada u Kamenitoj 9 je upisana u Listu zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Saznajte više o povijesti ljekarništva u Noći muze...
Pro Beta Glukan Junior na 30% popusta u našim ljek...