Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

borba-protiv-raka-dojke

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest u žena. Svake godine od raka dojke oboli više od 2000 žena, a oko 1000 žena godišnje umre od ove opake bolesti.

Vrlo mali udio raka dojke čini nasljedni oblik raka uzrokovan nasljednom mutacijom tumorskog supresorskog gena BRCA1 i BRCA2 (oko 5% svih pacijentica s karcinomom dojke). Većina otkrivenih karcinoma dojke zapravo pripada ne-nasljednom obliku nepoznatog uzroka, odnosno liječnici još uvijek ne znaju zašto se kod nekih žena razvije rak dojke, a kod drugih ne. Međutim, otkriveni su rizični čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju raka dojke kao što su visok unos kalorija (šećeri, masnoće, proteini) tijekom djetinjstva uz nizak utrošak energije, što vodi ubrzanom rastu, pretilosti tijekom djetinjstva i adolescencije, i ranoj pojavi prve menstruacije; uporaba alkohola; nizak sadržaj povrća i biljnih vlakana u prehrani; izloženost ionizirajućem zračenju prije 40. godine života; pušenje prije 16. godine starosti i trajanje izloženosti estrogenu tijekom života. Mogući zaštitni čimbenici su vitamin C i A, karotenoidi, unos zelenog lisnatog povrća kao što je zelje i kupus, biljnih namirnica bogatih vlaknima te nezasićenih masnih kiselina iz maslinovog ulja.

Kod raka dojke vrlo često ne pojavljuju se rani simptomi. U ranim stadijima raka mogu se javiti bolovi u dojkama, međutim to se događa vrlo rijetko, kod manje od 10% oboljelih.

Prvi simptom raka dojke obično je pojava kvržice, koju žene u većini slučajeva otkriju same, samopregledom. Vodeći simptomi raka dojke su pojava kvržica ili čvorova u dojci, te promjene na koži tipa uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica. Zbog bilo kojeg od ovih simptoma potrebno je što prije posjetiti liječnika, zbog što ranijeg prepoznavanja i liječenja.

Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti u ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje. Mamografija je kontrolni pregled koji može otkriti tumor u ranom stadiju stoga se ženama preporučuju redoviti mamografski pregledi. Prvu mamografiju žena treba učiniti između 38. i 40. godine života, od 40. do 49. godine svake dvije godine, od 50. do 69. godine jednom godišnje, te poslije 70. godine svake druge godine.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-e i 70-e godine.

Rano otkrivanje raka je jedan od najvažnijih preduvjeta za postizanje boljeg učinka liječenja i smanjenja smrtnosti. Za rano otkrivanje raka potrebno je redovito, jednom mjesečno, obavljati samopregled dojki te se javljati svom liječniku na redoviti pregled.

U provođenju redovitog samopregleda dojki na ispravan način može Vam pomoći besplatna aplikacija Breast Test koju su tvrtka Roche d.o.o u suradnji s udrugama pacijenata SVE za NJU!, SURD i Europa Donna Hrvatska razvile i uz podršku Vipneta učinile dostupnima za korištenje na mobilnim uređajima. Aplikacija omogućava pravilno obavljanje samopregleda kroz 6 „koraka", koji su vrlo jednostavno opisani u aplikaciji. Aplikacija sadržava još korisnih elemenata kao npr. vođenje menstrualnog kalendara i vođenje bilješki, a dostupna je u Google Play (za Android) i iTunes (za Apple).

Gradska ljekarna Zagreb pridružila se obilježavanju Dana ružičaste vrpce te će u subotu, 04. listopada 2014., u ljekarnama Trg bana Josipa Jelačića 3 (od 10 do 17 h) i Masarykova 2 (od 7:30 do 15 h) biti dostupni letci Hrvatske lige protiv raka s informacijama o ranom otkrivanju i letci s QR kodovima za aplikaciju Breast test.

Gradska ljekarna Zagreb podržala je i humanitarnu kampanju "DARUJMO RUŽIČASTI ŽIVOT" koju udruga Europa Donna Hrvatska i tvrtka Solgar provode tijekom listopada. Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair biti će označen ružičastom vrpcom, a od svake kupljene bočice tog proizvoda Solgar će donirati 10 kuna za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Zajedno protiv raka smo jači!
Obilježavamo Svjetski dan KOPB-a