Obilježite Svjetski dan zdravlja brigom o svome zdravlju

GLJZ-TRAVANJ-23-1

Od 1950. godine obilježava se Svjetski dan zdravlja, a ove godine ova javno-zdravstvena akcija podsjeća nas na važnost mentalnog i tjelesnog zdravlja, kao i na potrebu njegove pravovremene prevencije.

Tema zdravlja stoljećima zaokuplja ljudska nastojanja za što učinkovitijem liječenju i sprječavanju bolesti i produženjem kvalitetnog životnog vijeka. Razvoj medicine, pronalazak novih načina liječenja, dovodi do toga da se svakog desetljeća produljuje životni vijek. Danas se ljudi uspješno liječe od bolesti od kojih se samo prije nekoliko desetljeća umiralo.

No, nije sve u medicini – važna je i prevencija. A upravo Svjetski dan zdravlja popraćen je masovnim događanjima, konferencijama i volonterskim akcijama mjerenja krvnog tlaka, provjere šećera u krvi, organiziraju se predavanja o važnim informacijama o tome kako spriječiti nastanak i razvoj mnogih bolesti, potrebi godišnjeg liječničkog pregleda radi ranog otkrivanja zdravstvenih problema.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO je stalnu tjelesnu aktivnost nazvala glavnom i najvažnijom komponentom zdravlja i pri tome misle na svaki pokret tijela koji zahtijeva kontrakciju mišića i utrošak energije. Nedovoljna tjelesna aktivnost jedan je od uzroka mnogih nezaraznih bolesti poput raka, dijabetesa, bolesti srca koje su četvrti vodeći uzrok globalne smrtnosti.

Zato i danas preporučujemo tjelesnu aktivnost koja uključuje bilo koju vrstu kretanja - hodanje, ples, igru, sport. I da, pripazite što jedete.

Održavajte pravilan energetski metabolizam i zdravu težinu. Prijeđite sa zasićenih na nezasićene masti (riba, lanene sjemenke, orašasti plodovi, sezamovo i laneno ulje itd.). Izbjegavajte transmasne kiseline. Povećajte unos voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Ograničite unos šećera i soli.

Učinite nešto dobro za svoje zdravlje, pridržavajte se preporuka WHO-a, obavite redoviti liječnički pregled, održavajte tjelesnu aktivnost i pobrinite se za dovoljno sna. Želimo vam dug i zdrav život! 

Privremeno radno vrijeme ljekarni u Marohnićevoj 3
Privremeno radno vrijeme ljekarni u Marohnićevoj 3...