Okusite moć prirode u čaju lista koprive!

kopriva-fb-copy

Predstavljamo vam novi čaj u našoj ponudi ljekovitih pripravaka iz prirode. List koprive (lat. Urtica sp.) već se stoljećima koristi u narodnoj medicini. Biljka je to koja raste samoniklo na većini zelenih površina. Listovi su joj jestivi i ljekoviti i koristimo ih za pripremu juha, sokova, čaja te tinkture.

Koprivu su stari Grci koristili za masažu protiv bolova uzrokovanih reumom. Kopriva sadrži kalcij, kalij, željezo, fosfor, te vitamine A i C i organske kiseline. Iz koprive su izolirani spojevi koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno to su flavonoidi, polifenoli (kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini), pigmenti (beta karoten, lutein, luteoksantin) zbog kojih se kopriva kao lijek u narodnoj medicini koristi za jačanje imunološkog sustava. Čaj lista koprive povećava lučenje mokraće pa pomaže kod bolesti urinarnog trakta i prostate kao i povišenog krvnog tlaka.

Dulje korištenje ovoga čaja ne preporučuje se osobama oboljelima od srčanih i bubrežnih bolesti jer može utjecati na smanjenje razine kalija. Trudnicama i dojiljama uzimanje čaja koprive nije dozvoljeno. 

Edukacija "Implementacija Post-COVID savjetovališt...
Jeste li znali da imamo i "drive-in" ljekarnu?