"Danom crvenih haljina" podsjetimo na moždani udar kod žena

DanCrvenihHaljina

Javnozdravstvena kampanja DAN CRVENIH HALJINA pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke pa je iznimno važno upozoravati na rizike i ducirati žene o mjerama koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.Većina se moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika, te njihovim liječenjem. I dalje je primjetan lošiji ishod moždanog udara u žena i zato je ova akcija i dalje potrebna.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Četvrti Dan crvenih haljina organiziraju Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo uz suorganizaciju Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.Naučite više o glavnim simptomima moždanog udara i reagirajte na vrijeme

Znakovi moždanog udara G.R.O.M.

GOVOR
RUKA
ODUZETOST
MINUTE SU VAŽNE!

Ako se naglo pojavi bilo koji od ovih simptoma potrebno je reagirati odmah, jer je kod moždanog udara dragocjena svaka minuta. Zovite odmah 194 ili 112

Pravovremenim liječenjem može se značajno smanjiti smrtnost i stopa invalidnosti, a od ključne je važnosti reagirati u najkraćem mogućem roku.

Više o temi pročitajte na ovoj poveznici. 

PIP proizvodi na popustu s svim našim ljekarnama
Veljača kod nas nije prevrtača - i dalje imamo niz...