Grožđana mast, naš najfiniji tradicionalni pripravak za zaštitu usana

gm-1_20200227-211424_1

Grožđana mast je tradicionalni galenski pripravak koji izrađuje Galenski laboratorij Gradske ljekarne Zagreb kroz čitavu povijest svoga djelovanja.

Njega usana je oduvijek bila važan zbog zdravlja i ljepote. Usne zbog svoga položaja na donjem dijelu lica su izložene svim vremenskim uvjetima jer se vrlo malo mogu zaštiti odjećom ili štitnicima. To uključuje izloženost vjetru, hladnoći, toplini, a posljedice uključuju isušivanje sluznice usana. Također bitna je zaštita usana od sunca, jer usne nemaju zaštitni sloj melanina, te UV-zračenje duboko prodire u strukturu sluznice usana.

piše: Jure Morović, mag.pharm., Galenski laboratorij GLJZ

Nekoć prije izuma stikova za usne jedini farmaceutski oblik za zaštitu usana je bio oblik masti. Grožđana mast ime je dobila po tome što velikim dijelom sadrži vosak koji je prisutan u obliku voštane kutikule (zaštitne prevlake) na bobicama zrelog grožđa, koja štiti bobice od isušivanja i jake sunčeve svijetlosti. Sam bijeli vosak (lat. Cera alba), koji čini značajan udio sadržaja Grožđane masti nije prikladan za samostalno nanošenje, već su potrebna i ostala pomoćna sredstva koja omogućuju lakše nanošenje, zadržavanje i ugodan osjećaj na mjestu primjene, te omogućuju učinkovitu zaštitu usana od isušivanja.

​Naša Grožđana mast proizvodi se tradicionalnim postupkom primjenom ručnog rada u svim fazama izrade. Izrada se provodi toplim postupkom u kojem se sve sastavnice dodaju definiranim redoslijedom i otope na definiranoj temperaturi. Nakon otapanja i homogenizacije, Grožđana mast se puni u našu primarnu ambalažu-plastične lončiće. Zadnja faza izrade je opremanje u sekundarnu ambalažu-naše stilizirane kutijice s motivima Kamenitih vrata i ljekarne u Kamenitoj ulici. Zanimljivost je da je motiv na pakiranju Grožđane masti grafika Kamenitih vrata autora Branka Šenoe iz 1923. godine. Također drugi motiv prisutan na kutijici Grožđane mast je šestinska trakica koja je simbol kulturne baštine grada Zagreba. Stoga je Grožđana mast s stoljetnom tradicijom prikladan suvenir iz Grada Zagreba.

DANI DIETPHARMA od 9-11.03. u našim ljekarnama
Velika obljetnica najstarije ljekarne "K crnom orl...