Velika obljetnica najstarije ljekarne "K crnom orlu" u Noći muzeja

NoMuzeja1

Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja veliki broj posjetitelja u muzejima diljem Hrvatske, održao se i ove godine u petak 31. siječnja, a tema je bila "Velike obljetnice hrvatskih muzeja". Gradska ljekarna Zagreb je ove godine treći put na Noći muzeja otvorila posjetiteljima vrata skrivenih kutaka mini muzeja ljekarništva koji se nalazi unutar ljekarne "K crnom orlu" u Kamenitoj ulici 9 u prostoru nekadašnjeg laboratorija.

piše: ​Maja Vugrinec, mag.pharm. voditeljica ljekarne OJ13 Kamenita 9

Gornjogradska ljekarna "K crnom orlu" , najstarija je ljekarna u gradu Zagrebu, koja tradiciju ljekarništva gradi od 1355.g, te do danas nije prestala sa svojim radom. A danas je jedna od 41 ljekarni Gradske ljekarne Zagreb.Njezini se počeci dovode u svezu s dokumentom u kojem se prvi put spominje ljekarnička profesija, u parnici između apotekara Jacobusa i jednog krznara, 6.ožujka 1355. godine. U gradskom statuu iz 1425. g. po prvi put se spominje službeni naziv ove ljekarne "Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram"- Gradska ljekarna K crnom orlu. Tijekom vremena ljekarna je bila uglavnom u vlasiništvu stranaca- Talijana, Čeha i Nijemaca dok su je kasnije u zakup uzimali i domaći ljekarnici. Često se navodi podatak da je praunuk znamenitog pisca Dantea Alighiera živio u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu i radio u gornjogradskoj ljekarni. Ljekarna se ubraja u jednu od znamenitih zagrebačkih kulturnih i turističkih atrakcija. Cijela zgrada u Kamenitoj 9 je upisana u Listu zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Za posjetitelje smo tu večer od 18-01h organizirali interaktivne radionice gdje su mogli sudjelovati u izradi najstarijeg proizvoda Galenskog laboratorija Gradske ljekarne Zagreb Grožđane masti, koja služi za njegu usana. Uzorak koji su si izradili, mogli su ponijeti sa sobom. Isto tako smo organizirali dvije nagradne igre. Jedna se zvala "Pomiriši i zasladi se", gdje smo natopili pet različitih komadića vate sa pet različitih ljekovitih eteričnih ulja i posjetitelji su trebali pogoditi o kojim se mirisima radi, a tko je pogodio, nagrada je bilo slatko iznenađenje; medenjak u obliku sove. 


Djelatnici Gradske ljekarne Zagreb su bili obučeni kao povijesno značajni bivši vlasnici ljekarne obitelj Rojc; Vjera, Nasta i Vladimir Rojc, od kojih bi posebno istaknula Vjeru Rojc-Katušić, koja je 01.01.1914. godine postala suvlasnica ljekarne K crnom orlu uz Ključeca, a ujedno i prva žena vlasnica ljekarne u Hrvatskoj, te je prva magistra koja je položila doktorat na Filozofskom fakultetu. Nakon udaje, prodaje svoj udio ljekarne svom bratu Vladimiru Rojcu. 1923. godine Vladimir postaje jedini vlasnik ljekarne, te je bio posljedni vlasnik do njezina preuzimanja od Ministarstva narodnog zdravlja 1947. godine, kada je nacionalizirana.

U to doba u ljekarni su se uglavnom prodavali magistralni i galenski pripravci lijekova, specijaliteti u duhu tog vremena, čiju recepturu je vlasnik držao najstrožom profesionalnom tajnom. U izradi reklama pokatkad su mu pomagali sestra Nasta i njezin suprug Branko Šenoa. Među najpoznatije patentirane specijalitete ubraja se "Reumatis", lijek protiv kostobolje, reume i gihta, "Dermoval" za liječenje kožnih bolesti, želučane "Markove kapljice" protiv raznih crijevnih tegoba, "Iron" protiv slabokrvnosti i za jačanje otpornosti, "Lactosot" koji treba uzimati kod kod upale dišnih putova, kašlja i tuberkuloze, čije primjerke možemo vidjeti u muzeju unutar gornjogradske ljekarne.

S obzirom da je ove godine tema Noći muzeja bila "Velike obljetnice hrvatskih muzeja" uz izložene povijesne ljekarničke eksponate izložili smo slike sudjelovanja sa prijašnjih Noći muzeja. Gradska ljekarna Zagreb sudjeluje na Noći muzeja zadnjih 5 godina zaredom, od kojih; od kojih prve tri smo izložili svoje povijesne eksponate na Zagrebačkom velesajmu zajedno sa ZGH d.o.o., a zadnje 3 godine sudjeluje samostalno u muzeju unutar najstarije ljekarne grada Zagreba, gdje nam je posjećenost bila jako velika svake godine (5000-6000 tisuća posjetitelja).

Grožđana mast, naš najfiniji tradicionalni priprav...
SOLGAR na -10% uz savjetovanja o dodacima prehrani...