Alopecija

alopecija
Tijekom  proljeća u većine ljudi dolazi do prirodnog procesa ispadanja kose, odnosno zamjene starih dlaka novima. Ukoliko se ono poveća ili nastavi tijekom cijele godine, suočavamo se s prvim znakovima alopecije.

Alopecija ili ćelavost vrlo je neugodna pojava s kojom se susreću i muškarci i žene. Manifestira se prekomjernim ispadanjem kose, odnosno gubitkom više od stotinu vlasi dnevno. Kosa je predmet taštine, kako žena tako i muškaraca, a njezino nekontrolirano opadanje može ostaviti ozbiljne psihičke posljedice.


GRAĐA KOSE


Kosu možemo podijeliti na folikul, koji se nalazi u koži, te vlas koja je vidljiva iznad tjemena.
Životni ciklus vlasi dijelimo na anagenu, katagenu i telogenu fazu.
Anagena faza je faza rasta kose. Traje 3-6 godina, a kosa raste oko 1 cm svakih 28 dana.
Katagena faza ili prijelazna je faza zaustavljanja rasta kose. Traje 2-3 tjedna, a u njoj se nalazi 3% vlasi od ukupnog broja.
Telogena faza ili faza mirovanja traje oko 100 dana, a u njoj se nalazi 6-8 % vlasi. Ona završava ispadanjem vlasi , a u foliklu se počinje oblikovati nova.
Gubitak 70-100 vlasi smatra se normalnom pojavom. Uz 100.000 folikula na tjemenu, ispadanje nije vidljivo. S godinama, kosa postaje sve tanja, a i dolazi do sve većeg gubitka vlasi koje se ne zamjenjuju novima.


ISPADANJE KOSE


Možemo ga podijeliti na žarišno i difuzno.
Žarišno ili oštro ograničeno ispadanje posljedica je gljivične infekcije, nekih upalnih procesa, sistemskih bolesti, a liječi se djelovanjem na sam uzrok i lokalno losionima koji potiču rast kose.
Difuzno ispadanje kose uključuje ispadanje s područja cijelog vlasišta. Javlja se u muškom i ženskom „tipu" ćelavosti. Može se javiti pri gladovanju, stresu, poremećaju spolnih hormona, hormona štitnjače i nadbubrežne žlijezde. Nedostatak vitamina poput vitamina A, te minerala, poput željeza, cinka, kalcija, selena i magnezija također mogu biti uzrok difuznog ispadanja kose. Određeni lijekovi kao što su citostatici, kontraceptivi, lijekovi protiv zgrušavanja krvi, utječu na ispadanje kose.
Nikako ne smijemo zanemariti gubitak kose zbog životnog stila modernog doba, poput bojanja kose, raznih metoda „izvlačenja" kose ( tzv. trakcijska alopecija), kao što su „peglanje" kose, ugradnja ekstenzija, čvrsto vezanje kose i sl.


MINOKSIDIL


Minoksidil je lijek u obliku vodene otopine koji se primjenjuje u liječenju androgene alopecije u muškaraca i žena u dobi od 18-65 godina. Lokalno se nanosi na vlasište, ne masti kosu, a djeluje tako što produljuje anageno razdoblje,te pojačava dotok krvi u folikule. Treba napomenuti kako se rast kose primjećuje nakon 6 mjeseci od početka primjene, zbog čega treba biti strpljiv i ustrajan u provođenju terapije.
 
Andrej Jurić mag.pharm.

Grlobolja
Selen – znanstveni pogled na primjenu, doziranje i...