Grlobolja

grlobolja

Grlobolja ili upala grla jedan je od najčešćih razloga posjeta liječniku, pogotovo u zimskim mjesecima. Grlobolja kao simptom javlja se u upali ždrijela (faringitis), upali glasnica (laringitis) i u upali krajnika (tonzilitis).
 
UZROČNICI
 
Najčešći uzročnici akutnih respiratornih infekcija pa tako i infekcija gornjeg dišnog sustava, odnosno grla jesu virusi. Osim virusa, upalu grla mogu uzrokovati i bakterije među kojima je značajan beta - hemolitički streptokok skupine A koji može izazvati ozbiljne posljedice ukoliko se ne liječi. Osim virusnog i bakterijskog podrijetla, grlobolja može biti izazvana različitim alergenima, suhim zrakom, disanjem na usta pri niskim temperaturama, bolestima želuca (vraćanje želučane kiseline u jednjak i ždrijelo uzrokuje peckanje i bol u grlu) itd.

ZNAKOVI VIRUSNIH I BAKTERIJSKIH INFEKCIJA
 
VIRUSNA INFEKCIJA
BAKTERIJSKA INFEKCIJA
postupni početak
brz početak
temperature nema ili je niska (do 38 °C )
visoka temperatura (iznad 39 °C )
slaba bol u grlu
jaka bol u grlu
limfni čvorovi nisu bolni na dodir
limfni čvorovi izrazito bolni na dodir
nema gnojnog iscjetka u ždrijelu
čest gnojni iscjedak u ždrijelu
kašalj, promuklost i hunjavica su česti
kašalj, promuklost i hunjavica su rijetki


KADA OTIĆI LIJEČNIKU?
 
Ukoliko simptomi kao što su: bol u grlu, suhoća grla, promuklost, otežano gutanje i odbijanje hrane potraju duže od tjedan dana, prema preporuci Otorinološke akademije treba potražiti pomoć liječnika. S druge strane, ukoliko se pojavi otežano disanje, bol u uhu ili sinusima, malaksalost, otečenost i bolnost limfnih čvorova na vratu, bolno otvaranje usta, osip ili vrlo visoka tjelesna temperatura, pomoć liječnika treba potražiti odmah.

(SAMO)LIJEČENJE
 
Na tržištu se nalaze brojni preparati - dodaci prehrani i lijekovi za ublažavanje simptoma grlobolje. Za samu bol u grlu koriste se protuupalni lijekovi i analgetici, najčešće paracetamol, ibuprofen i acetilsalicilna kiselina. Od navedenih lijekova valja naglasiti da paracetamol nema protuupalno djelovanje i da je upotreba acetilsalicilne kiseline u djece ispod 16 godina kontraindicirana. Navedeni lijekovi se koriste i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Osim navedenih lijekova, za grlobolju se koriste i razne pastile za grlo, sprejevi, čajevi i tekućine za ispiranje usne šupljine. Česti sastojci navedenih preparata su antiseptici, anestetici, biljni ekstrakti (kadulja, metvica, islandski lišaj, bijeli sljez), propolis i vitamini (najčešće vitamin C).
Salviol je proizvod Gradske ljekarne Zagreb koji postoji u obliku tableta za grlo i spreja. Tablete za grlo sadrže ekstrakt kadulje koja ima antiseptičko djelovanje te eterično ulje paprene metvice koje daje svježinu ustima. Uz ekstrakt kadulje, sprej sadrži i anestetik lidokain te dekspantenol koji oblaže sluznicu grla i djeluje protiv suhoće. Oba proizvoda pogodna su za bolesnike oboljele od šećerne bolesti.
 
Valja napomenuti da liječenje antibioticima u virusnoj upali grla nije uspješno jer antibiotici djeluju na bakterije, a ne viruse. Osim što nije uspješno, liječenje virusne infekcije antibioticima je opasno zbog stvaranja rezistencije na antibiotike. Ukoliko liječnik sumnja na bakterijsku infekciju grla ili se ona potvrdi laboratorijskim testovima, propisuje se antibiotik. Najčešće korišteni antibiotici su penicilinskog podrijetla, azitromicin i eritromicin. Iako poboljšanje nastupa brzo nakon početka uzimanja antibiotika, obavezno ih treba popiti do kraja!

NEFARMAKOLOŠKE MJERE I PREVENCIJA
 
Uz ranije navedene preparate, tijekom grlobolje preporučuje se mirovanje u prostoriji sobne temperature, redovito provjetravanje i vlaženje zraka, unositi dovoljno tekućine (po mogućnosti čaja), jesti laganu hranu, izbjegavati hladne i gazirane napitke itd.
Kako bi se što bolje zaštitili od mikroorganizama, valja održavati dobru higijenu ruku, nosa i usne šupljine. Preporučuje se ruke oprati sapunom te nakon pranja utrljati antiseptik. S obzirom da se infekcije ovakvog tipa prenose kapljičnim putem, preporučuje se izbjegavati blizak kontakt sa zaraženom osobom (ili nositi zaštitnu masku za lice) te dijeljenje čaša, boca i pribora za hranu s drugim ljudima. Zadimljene prostorije i pušenje također valja izbjegavati. Uz navedeno, treba jesti raznovrsnu hranu bogatu vitaminima i, ukoliko je potrebno, organizam dodatno ojačati pripravcima za imunitet koje ćete odabrati uz razgovor s Vašim ljekarnikom.


Ana Kadvanj mag.pharm.

Pripravci za podizanje energije i smanjenje umora
Alopecija