Infekcije mokraćnog sustava

anxious-black-and-white-blur-568027 Photo by Kat Jayne from Pexels

Upale mokraćnih putova su učestale i neugodne, ali ranim otkrivanjem bolesti može se postići učinkovito liječenje. Uz infekcije respiratornog trakta, uroinfekcije su najčešći razlog propisivanja antibiotika.

Infekcije mokraćnog sustava dijele se na infekcije gornjeg i donjeg mokraćnog sustava.

U infekcije gornjeg mokraćnog sustava spadaju infekcija bubrega (pijelonefritis) i mokraćovoda (ureteritis), a u infekcije donjeg mokraćnog sustava infekcija mjehura (cistitis) i mokraćne cijevi (uretritis).

UZROČNICI

Uzročnici infekcija u mokraćni sustav ulaze dvama putovima: kroz donji otvor mokraćnog sustava ili, rjeđe, kroz krvotok direktno u bubreg.

Upale mokraćnog sustava mogu uzrokovati bakterije (Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter...), virusi (Herpes simplex virus tipa 2), gljivice (Candida, Blastomyces) ili paraziti (Trichomonas vaginalis).

ŽENE ILI MUŠKARCI?

Bakterijske infekcije donjeg mokraćnog sustava češće su u muške nego u ženske novorođenčadi,
ali u dobi od 1 godine postaju oko 10 puta češće kod djevojčica. Oko 5% adolescentnih djevojaka u neko doba dobije infekciju mokraćnog sustava, što nije slučaj s dječacima u adolescenciji. Kod ljudi u dobi između 25 i 50 godina, infekcije mokraćnog sustava su oko 50 puta češće kod žena nego kod muškaraca. U žena se češće pojavljuju zbog kraće i šire mokraćne cijevi te blizine mokraćnog otvora vaginalnom i analnom otvoru.
U kasnijim godinama života infekcije postaju podjednako učestale u oba spola.

SIMPTOMI

Simptomi upala gornjeg i donjeg dijela mokraćnog sustava se razlikuju kako je prikazano
u tablici:


UPALA GORNJEG DIJELA MOKRAĆNOG SUSTAVA
UPALA DONJEG DIJELA MOKRAĆNOG SUSTAVA
​mučnina ​česta potreba za mokrenjem, a mali volumen mokraće
​povraćanje ​noćno mokrenje
​iscrpljenost ​bol i peckanje pri mokrenju
​vrućica ​bol u zdjelici, trbuhu ili leđima
​zimica ​promjena boje ili mirisa mokraće

LIJEČENJE

Budući da se bakterije vrlo brzo dijele u mokraćnom sustavu, što prije po nastanku simptoma potrebno je potražiti pomoć liječnika. Nakon laboratorijskih pretraga mokraće, liječnik propisuje adekvatnu terapiju. Bitno je pravilno uzorkovanje mokraće kako bi pretrage bile što vjernije. Uzima se srednji mlaz prve jutarnje mokraće i čuva se u sterilnoj posudici. Budući da su uroinfekcije najčešće bakterijskoj podrijetla, liječnici često propisuju antibiotike.
Antibiotike valja popiti do kraja kako bi se smanjila mogućnost pojave rekurentne bakterijske infekcije.

MEDVJETKA ILI BRUSNICA?

Ukoliko simptomi upale mokraćnih putova nisu jako izraženi, mogu pomoći i prirodni pripravci. Prirodni pripravci koji pomažu u uroinfektu su na bazi medvjetke (Arctostaphylos uva-ursi (L.) spreng., Ericaceae) ili brusnice (Vaccinium macrocarpon).

Medvjetka je službeno odobrena kao biljni lijek za urinarne infekcije.
Glavne sastavnice medvjetke su arbutin i metilarbutin koji se pretvaraju u djelatne tvari antibakterijskog djelovanja u lužnatom urinu. Budući da joj je djelovanje jače u lužnatom mediju, uz medvjetku valja izbjegavati kiselo (kiselo voće i sokovi, vitamin C...).

Na tržištu se nalaze brojni preparati koji sadrže samu medvjetku ili u kombinaciji s drugim biljkama koje su se pokazale učinkovite u liječenju uroinfekcija.

Urološki čaj Gradske ljekarne Zagreb uz medvjetku sadrži ekstrakte diuretskog učinka: korijen
zečjeg trna, peršinov korijen, koprivin list te list paprene metvice i sladićev korijen za ugodan okus. Urološki čaj valja primjenjivati do 4 puta na dan.

Brusnica i medvjetka imaju drugačiji način djelovanja stoga uz medvjetku treba izbjegavati preparate od brusnice i obrnuto kako ne bi došlo do poništavanja učinka. Medvjetka nije sigurna za trudnice i dojilje pa se njena primjena u navedenim stanjima ne preporuča. Isto tako, preparate na bazi medvjetke ne treba konzumirati duže od 7 dana.

Američka brusnica prirodna je pomoć kod čestih infekcija i preporuča se uzimati kao prevencija, odnosno za sprečavanje ponovnih upala. Brusnica zakiseljava mokraću i time otežava preživljavanje bakterija.

Gradska ljekarna Zagreb među svojim preparatima ima i čaj od plodova američke brusnice.

Najzastupljeniji antioksidansi u plodu brusnice su proantocijanidi, tvari koje sprečavaju razmnožavanje i prianjanje bakterija za stijenku mokraćnog trakta. Nakon što se pripremljeni čaj procijedi i popije, plodovi se mogu pojesti.

Osim navedenih biljaka, preparati za liječenje urinarnih infekcija često sadrže šećer D-manozu, probiotike i vitamin C.

PREVENCIJA

Kako bi se izbjegla ponovna upala i očuvalo zdravlje mokraćnog sustava, treba se pridržavati
savjeta stručnjaka:

● unositi dovoljno tekućine (1.5 - 2 L)

● mokriti čim se osjeti potreba za tim

● koristiti intimne sapune s niskim pH (žene!)

● izbjegavati dugo sjedenje u kadi s vodom (>30 min)

● brinuti o higijeni

Katarina Miličević mag.pharm.

Primjena hladno tiještenog ulja indijske smokve u ...
Dijabetes - bolest i liječenje