Primjena hladno tiještenog ulja indijske smokve u njezi kože

Proizvodi-ulja-indijske-smokv_20191119-195529_1

Osnovna namjena biljnih ulja u kozmetici je njega i hranjenje kože. Imaju važnu ulogu u hidrataciji jer sprečavaju gubitak vlage iz kože obnavljajući njen lipidni sloj. Ovisno o vrsti ulja, imamo ulja prikladna za svaki tip kože uključujući i ona za masnu i kožu sklonu aknama koja otapaju masne naslage i čiste kožu bez isušivanja. Na tržištu imamo iznimno kvalitetna ulja koja štite od starenja kao što su hladno tiještena ulja indijske smokve, argana ,ruže, nara i druga. Iz njih će zrela koža upiti visoku razinu antioksidansa, polifenola i vitamina.

Kako bi se sačuvali vrijedni sastojci biljnih ulja koji su neophodni za djelotvornu primjenu (kao što su fenoli, steroli, vitamini, arome i drugo), potrebno je izbjegavati termičke procese tijekom kojih dolazi do razgradnje termolabilnih komponenti, a koji također uzrokuju ubrzanu oksidaciju i posljedično povećavaju mogućnost kvarenja ulja.

Stoga se za dobivanje biljnih ulja koristi postupak hladnog tiještenja, odnosno prešanja na temperaturi ispod 50 °C. Biljna ulja dobivena na ovaj način se najčešće ne obrađuju dodatno, odnosno koriste se nerafinirana.

Jedno od najluksuznijih i najkvalitetnijih ulja na svijetu je ulje indijske smokve latinskog naziva Opuntia Ficus Indica (Slika 1). Iako je njena ljekovitost poznata stoljećima njeno se ulje tek od nedavno počinje koristiti u luksuznoj njezi kože.

Indijska je smokva višegodišnja grmolika biljka iz porodice kaktusa čije se vrste često sade kao ukrasni kaktusi. U Hrvatskoj je zastupljena u Dalmaciji i Dubrovačkom području, također kao ukrasna biljka, dok se komercijalno proizvodi u sjevernoj Africi. 

Za dobivanje ulja koriste se sitni plodovi, te je potrebno obraditi nekoliko tona ploda za dobivanje samo jedne litre ulja. Tajna njenog blagotvornog djelovanja je u visokim udjelima sterola, vitamina E (γ-tokoferola), te omega-6 (linolne) kiseline. Steroli uz zaštitnu funkciju u njezi kože, djeluju na način da daju koži mekoću. Radi visokog sadržaja vitamina E, koji je znatno veći u odnosu na ulja od drugih biljaka (na primjer ulja argana), odličan je za njegu zrele kože kojoj je potrebno puno antioksidanta. Zahvaljujući Omega-6 kiselini koža se regenerira, omekšava i štiti od dehidracije.

Primjenom ulja indijske smokve koža se obnavlja i oživljava, te se povećava njena elastičnost i mladolikost. Serumi na bazi ulja indijske smokve izvrsno se upijaju i ne ostavljaju mastan trag na koži. Mogu se nanositi samostalno ili par kapi prije upotrebe kreme za njegu kože, čime se postiže bolji učinak kreme. Nakon primjene koža je mekana i nahranjena.

Može se reći da je ulje indijske smokve idealno za njegu zrele kože, no kako se dobro upija odgovarati će i masnijim tipovima kože.

U ljekarnama imamo anti-age kreme i serume koje sadrže ulje indijske smokve.


​​Jelica Liščić mag.pharm.

Cijenjena u cijelom svijetu - kadulja i u našem vr...
Infekcije mokraćnog sustava