DERMSEPT ET - vrhunski antiseptik u pravom trenutku

DermseptET01
Gradska ljekarna Zagreb u svom je galenskom laboratoriju spremno odgovorila na povećanu potrebu za antisepticima i odigrava važnu ulogu u sprječavanju epidemije koronavirusa COVID-19 u Zagrebu i Hrvatskoj. U nestašici antiseptika DERMSEPT ET je vrhunski odgovor naše struke na izazove javnozdravstvene ugroze jer sadrži djelatne tvari koje se koriste u kliničkoj praksi i time, uz pravilnu uporabu, pruža vrhunsku zaštitu. Naša struka i naši djelatnici odrađuju velik i zahtjevan posao i dnevno opskrbljuju ljekarne ovim novim proizvodom i dokazuju da smo spremni odgovoriti i na najveće izazove.

pišu:
Tena Tarade, mag. pharm.
Jure Morović, univ. mag. pharm.

Krajem 2019. godine u Kini je započela epidemija koronavirusa. Krajem veljače ove godine dolazi do naglog povećanja broja slučajeva u nama susjednoj Italiji. Zbog snažne gospodarske i prometne povezanosti, te održavanja karnevala u primorju istovremeno s snažnom pojavom koronavirusa u sjevernoj Italiji, zavladala je bojazan da će i u Hrvatskoj doći do pojave korona virusa. Dva dana nakon otkrića epidemije u sjevernoj Italiji otkriveni su prvi slučajevi u Hrvatskoj. Brzom i kvalitetnom reakcijom nadležnih službi Republike Hrvatske spriječeno je nekontrolirano širenje koronavirusa.
Gradska ljekarna Zagreb pokazala se bitnom karikom javnozdravstvene sigurnosti. Odmah po pojavi virusa u Hrvatskoj mi u Gradskoj ljekarni Zagreb pristupili smo pripremama za potencijalnu epidemiju osiguravanjem dostatnih količina pakirnog materijala i sirovina za izradu svih pripravaka koji djeluju kao antiseptici (otopine 70 % vol. alkohola, krema klorheksidindiglukonata i otopina hidrogena) i započeli s pripremama za izradu novog naprednog antiseptika DERMSEPT ET-a.
S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom u našoj zemlji i na žarište infekcije u susjednoj nam Italiji, razumljivo je da su mnogi naši građani zabrinuti te žele sebe i svoje najmilije zaštititi na najbolji mogući način.
Zbog izuzetno velike potražnje za sredstvima za higijenu, antisepticima i dezinficijensima u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, našli smo se u situaciji da trenutno na našem tržištu nema dostatnih količina antiseptičkih sredstava za sve koji se žele zaštititi. Također, potrebno je omogućiti zaštitu djelatnika koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa, u čemu sudjelujemo opskrbom otopinom DERMSEPTA ET-a od 500 mL.

Ljekarnici iz Gradske ljekarne Zagreb primijenili svoje stručno znanje, izradili i u ljekarnama svim građanima ponudili svoj vrhunski antiseptik i dezinficijens pod nazivom DERMSEPT ET u farmaceutskom obliku spreja i otopine (ET označava alkoholnu otopinu). Budući da smo primijetili potrebe i želje naših građana, naš glavni moto i želja prilikom razvoja novog pripravka bila je što prije iskoristiti sveukupno stručno znanje, koje jedino mi ljekarnici kao struka imamo, s ciljem da svojim sugrađanima osiguramo pripravak na razini kliničke primjene.

Galenski laboratorij Gradske ljekarne Zagreb već godinama izrađuje kremu klorheksidindiglukonata (djelatna tvar je klorheksidin u obliku diglukonatne soli kao i u DERMSEPT ET sprej otopini) koja služi kao dezinficijens za medicinske instrumente u ginekološkim ordinacijama. Kremom klorheksidindiglukonata opskrbljujemo čitav niz ginekoloških ordinacija u Gradu Zagrebu, a i šire. Također krema klorheksidindiglukonata može se koristiti i u dezinfekciji odnosno antisepsi ruku od koronavirusa. Upravo je dugogodišnje iskustvo u izradi ove kreme omogućilo razvoj našeg novog antiseptika DERMSEPT ET spreja.

Ispravnom primjenom antiseptika sprječava se širenje korona virusa, te se time štiti zdravlje građana, spašavaju životi i umanjuje ukupna gospodarska i društvena šteta od koronavirusa.

DERMSEPT ET otopina u spreju je antiseptik, za čišćenje kože, namijenjen prvenstveno za antisepsu i čišćenje dlanova i zapešća, te služi u prevenciji zaraze novim koronavirusom. Naš novi antiseptik u spreju može se koristiti i za dezinfekciju prostora i predmeta opće uporabe na kojima se može nalaziti i prenositi koronavirus poput POS-aparata, mobitela, daljinskih upravljača, tipkovnica, rukohvata, kvaka i sl. Bitno je napomenuti da uz dezinfekciju ruku, izbjegavanje kontakata s oboljelima, oprezna uporaba navedenih predmeta i prostora opće i javne namjene je bitna u prevenciji širenja koronavirusa.

DERMSEPT ET otopina je alkoholna otopina klorheksidina s dodatkom humektansa propilenglikola koji sprječava isušivanje kože. Razrijeđeni alkohol u volumnoj koncentraciji od 70 % je najčešće korišten antiseptik (najučinkovitija antimikrobna volumna koncentracija etilnog alkohola je 70 %). Naš novi pripravak DERMSEPT ET je kombinirani pripravak razrijeđenog alkohola u volumnoj koncentraciji od 70 % i klorheksidina u obliku soli klorheksidindiglukonata. Klorheksidin je antiseptik koji djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica, te se koristi u kliničkoj praksi, te je esencijalni lijek Svjetske zdravstvene organizacije . U našem novom pripravku klorheksidin se nalazi u koncentraciji koja učinkovito djeluje antiseptički, odnosno uništava mikroorganizme.

Prilikom razvoja formulacije novog antiseptika kombinirali smo antiseptičko djelovanje razrijeđenog alkohola i klorheksidina u farmaceutskom obliku spreja koji omogućuje učinkovitu primjenu. Farmaceutski oblik spreja omogućuje ravnomjerno nanošenje sloja antiseptika na površini kože, sprječavase kontaminacija otopine antiseptika unutar spremnika i omogućuje višestruka sigurna primjena spreja. Nanosi se prema potrebi na suhe dlanove i zapešća u minimalnoj količini od 3 do 4 potiska, te se utrljava minimalno 30 sekundi, na čitavom području šaka (što uključuje zapešća, dlanove i posebice prostor između prstiju.)

Razvoj našeg novog pripravka antiseptika DERMSEPTA ET u situaciji nedostatka antiseptika u ovoj zdravstvenoj krizi uzrokovanoj koronavirusom pokazuje važnost ljekarništva i galenske izrade pripravaka u našem Galenskom laboratoriju GLJZ-a kao važnog segmenta sigurnosti sustava javnog zdravstva.

Glavna prednost izrade galenskih pripravka u odnosu na industrijsku proizvodnju je mogućnost brze prilagodbe na nagle promjene na tržištu kao što je slučaj nedostatka komercijalno dostupnih antiseptika, te brzi početak izrade i distribucije galenskih pripravaka koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti. Također galenska izrada pripravaka u galenskim laboratorijima omogućuje prilagodbu gotovih lijekova u prikladne oblike u područjima poput pedijatrije i gerijatrije gdje gotovi lijekovi nisu prikladni za primjenu. Galenska izrada pripravaka upotpunjuje one terapijske niše za koje nema gotovih lijekova iz industrije, te ispunjava i etičku ulogu da svaki pacijent, neovisno o dobi, spolu i drugim posebnostima može dobiti lijek odnosno terapiju. 

DERMSEPT ET se izrađuje i oprema u Galenskom laboratoriju Gradske ljekarne Zagreb.

Gradska ljekarna Zagreb i njezini djelatnici uložili su izniman trud da DERMSEPT ET otopina u obliku spreja što prije dođe u ljekarne, te da se omogući zaštita cjelokupnom našem pučanstvu. U tijeku je priprema i razvoj kreme klorheksidindiglukonata u prikladnom farmaceutskom obliku tube koja će omogućiti dodatnu antimikrobnu i antivirusnu zaštitu, te će biti u najskorijem vremenu našim ljekarnama.

Gradska ljekarna Zagreb i njezini djelatnici sa svojim stručnim znanjima neumorno nastavljaju i nastavit će svoje sudjelovanje u zaštiti javnog zdravlja cjelokupne populacije Grada Zagreba i Republike Hrvatske od koronavirusa izrađujući svoje pripravke, među kojima je i DERMSEPT ET sprej.

Odabrani SOLGAR dodaci prehrani na popustu u našim...
Gradska ljekarna Zagreb vlastitom proizvodnjom dos...