Njega kože sklone aknama

skin
Jedan od učestalijih kožnih problema s kojim se pacijenti javljaju dermatologu i ljekarniku je problem kože sklone aknama. Učestala je pretpostavka da je to stanje "rezervirano" za razdoblje puberteta i odrastanja, no sve je veći udio osoba koje i u odrasloj dobi "vode bitku" s problematičnom kožom te samim time ona ne predstavlja samo problem estetske prirode već i značajno utječe na smanjenje samopouzdanja te može bitno umanjiti kvalitetu života.

Akne mogu nastati zbog različitih uzroka: od hormonalnih promjena koje se događaju u razdoblju puberteta ili trudnoće do disbalansa hormona u zreloj dobi (npr. porast razine androgenih hormona) koji može biti uzrokovan među ostalim i stresnim načinom života. Česta je i genetska komponenta koja može biti uzrokom akni kao i utjecaj različitih lijekova. Akne koje se javljaju kod žena u odrasloj dobi često mogu biti i jedan od simptoma policističnih jajnika koji uz povišenu tjelesnu težinu mogu biti povezani i s inzulinskom rezistencijom.


Akne se stvaraju prilikom začepljenja žlijezda lojnica sebumom. Obično se javljaju na gornjem dijelu leđa, vratu i na licu. U pubertetskoj dobi se najčešće javljaju u T-zoni (područje čela, nosa i brade) dok se u odrasloj dobi javljaju najčešće u području brade i oko usana.


Liječenje akni uključuje primjenu lokalnih preparata na bazi salicilne kiseline, klindamicina ili benzoilperoksida u slučaju blagih do umjerenih akni dok teži oblici akni mogu zahtijevati oralnu primjenu antibiotika koji smanjuju upalu, oralnih kontraceptiva ili u krajnjim slučajevima retinoida koji se koriste pod strogim liječničkim nadzorom.


Liječenje akni bi trebalo biti sveobuhvatno pa bi bilo dobro djelovati i iznutra i izvana. U prehrani bi se trebao ograničiti unos ugljikohidrata, mlijeka i mliječnih proizvoda, a povećati unos svježeg voća i povrća, orašastih plodova te ribe.


U ljekarnama postoji niz dodataka prehrani koji su se pokazali vrlo učinkoviti u prevenciji i tretiranju akni. Kombinacije cinka i selena su se pokazale učinkovite kao i ulje boražine koje obiluje vitaminima A,D, E i K te gama-linolenskom kiselinom koja ima protuupalni učinak te je kao takva pogodna za različite kožne upalne bolesti među kojima su i akne. Biljka koja se pokazala vrlo učinkovitom u liječenju akni je čičak. Čičak potiče rad jetre i lučenje žuči te na taj način pomaže ukloniti otpadne tvari iz organizma. Čičak djeluje i antibakterijski te smanjuje lučenje sebuma tako da se često koristi kod raznih kožnih oboljenja. Na tržištu je prisutan u različitim oblicima od kapsuliranog ekstrakta korijena čička koji se dobiva iz svježe biljke do tekućeg ekstrakta i čaja.


Za pravilan tretman akni jedna od najvažnijih stvari je prikladna higijena. Trebaju se koristi blaga sredstva za čišćenje koja ne isušuju kožu: micelarne vode koje nježno uklanjaju nečistoće, šminku i višak sebuma te gelovi za čišćenje koji su posebno prilagođeni potrebama masne i problematične kože. Nakon pranja lica preporuča se primjena i adstrigentnog tonika koji sužava pore te korektivnih krema za kožu sklonu aknama koje djeluju protuupalno, antibakterijski te smanjuju lučenje masnoća. Te kreme u sebi najčešće sadržavaju cink, salicilnu kiselinu ili glikolnu kiselinu te se na tržištu nalazi veliki broj preparata s tim sastavom. Postoje i razne paste i koncentrati koji se nanose ciljano na prištić s ciljem isušivanja. Jednom tjedno bilo bi poželjno napraviti i piling kojim se uklanjaju mrtve stanice s površinskog sloja kože. Preporuča se i povremena uporaba maski koje sadrže npr. zelenu glinu koja upija višak sebuma i djeluje protuupalno te također otvara pore.


Kod uporabe oralne ili lokalne terapije za liječenje akni koja često zna jako isušiti kožu važno je koristiti hidratantne kreme koje su posebno kreiranje za masnu i problematičnu kožu koja je isušena agresivnim tretmanima. Također, kao dopuna svakodnevnoj higijeni kože preporučljivo je koristiti i termalne vode koje obiluju mineralima koji smiruju iziritiranu kožu i jačaju njenu obrambenu barijeru.


Za liječenje akni je prije svega preporučljivo posjetiti dermatologa te postaviti ispravnu dijagnozu na temelju simptoma i u skladu s time izabrati odgovarajuću njegu. Za učinkovitu borbu protiv akni u odrasloj dobi svakako je potrebno promijeniti i štetne životne navike poput manjka sna, konzumacije alkohola, kofeina ili cigareta. Potrebno je unositi dovoljne količine tekućine, poraditi na smanjenju stresa i njegovih učinaka kroz redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu te uspjeh neće izostati.

Ružica Dizdar, mag. pharm.

Na suncu pametno
Pripravci za podizanje energije i smanjenje umora