Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

pcos

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od najčešćih endokrinopatija u žena i uzrok anovulacija (izostanka ovulacija). U oko 60% pacijentica s PCOS prisutna je i pretilost koja je usko povezana s inzulinskom rezistencijom. Poremećaji koji su vezani uz sindrom policističnih jajnika uključuju: oligomenoreju(razmak između dvije menstruacije koji traje dulje od 35 dana), izostanak menstruacije, anovulaciju, hirzutizam (pojačana dlakavost) i akne. Neki od rizika koje nosi PCOS su kasnija menopauza, 2-3 puta češći spontani pobačaji, disfunkcijska krvarenja, anemija, pretilost, povišena učestalost obolijevanja od šećerne bolesti i povišeni lipidi (hiperlipidemija). Određene biljne vrste i mikronutrijenti mogu pomoći u smanjenju neravnoteže hormona, inzulinske rezistencije i hiperlipidemije.

Najznačajnije i najzastupljenije biljne vrste na našem tržištu protiv tegoba sindroma policističnih jajnika su vrkuta (Alchemilla vulgaris), konopljika (Vitex agnus-castus) i sladić (Glycyrrhiza spp.). Pretklinički i klinički dokazi potvrđuju pozitivno djelovanje konopljike na sniženje prolaktina, regulaciju menstrualnog ciklusa i neplodnost. Biljna vrsta vrkuta već se dugi niz godina tradicionalno koristi protiv tegoba sindroma policističnih jajnika iako nedostaju klinički dokazi koji bi potkrijepili mehanizam i učinkovitost njenog djelovanja. Nadalje, sladić je biljna vrsta koja je u istraživanjima pokazala da smanjuje testosteron i time dovodi do bolje ravnoteže hormona u borbi protiv sindroma policističnih jajnika.

Osim biljnih vrsta, pripravci koji sadrže: omega-3 masne kiseline, alfa lipoičnu kiselinu selen, cink, folnukiselinu, vitamin D te kalcij takođermogu pridonijeti smanjenju tegoba sindroma policističnih jajnika na način da smanje trigliceride i tako poboljšalju lipidni profil. Uz to studije su dokazale da smanjuju i inzulinsku rezistenciju.

Svoju djelotvornost u kliničkim studijama dokazao je i mioinozitol u kombinaciji s folnom kiselinom. Mioinozitol je priprodni šećer koji se nalazi u žitaricama, kukuruzu, zelenom povrću i orašastom voću. U studijama je povećao broj spontanih menstrualnih ciklusa s normalnom ovulacijom, a smanjio testosteron i inzulinsku rezistenciju. Mioinozitol s folnom kiselinom dolazi u obliku praha pakiranog u zasebne vrećice, a što se tiče ostalih oblika fitopreparata na tržištu postoje razne kombinacije ili pak samostalne biljne vrste u tinkturama, čajevima ili EPS-ovima. EPS je skraćenica za standardizirani ekstrakt ljekovitih biljaka. Gradska ljekarna Zagreb, jedna od rijetkih, ističe se već duže vrijeme u pripravljanju različitih vrsta EPS-ova za svoje pacijente. Ti standardizirani ekstrakti uzimaju sve više maha u samoliječenju zbog toga što se dobivaju tehnologijom izrade koja osigurava veću, precizniju koncentraciju djelatnih tvari i raznovrsniji sastav važnih djelatnih tvari iz jedne biljne vrste.

Uvrstivši EPS-ove u svoj asortiman Gradska ljekarna Zagreb uvelike je pridonijela boljoj individualizaciji fitoterapije i rješavanju raznih tegoba, a tako i tegoba sindroma policističnih jajnika.

Posebnosti primjene lijekova u starijih osoba