Kraj epidemije COVID-19 u Republici Hrvatskoj

Kraj-korona-pandemije

Vlada Republike Hrvatske 11. svibnja proglasila je kraj epidemije COVID-19 u Republici Hrvatskoj. Nakon više od tri godine život se, iako već dulje vrijeme izgleda sasvim normalno, potpuno vraća u normalne tokove. Kako je naglašeno, umjesto restriktivnih mjera, slijedi faza preporuka.

Podsjetimo, u ožujku 2020. godine Vlada Republike Hrvatske proglasila je epidemiju bolesti COVID-19 zbog javnozdravstvenog rizika od visoke smrtnosti od nove, tada nepoznate, zarazne bolesti. Proglašenje epidemije omogućilo je donošenje posebnih javnozdravstvenih mjera za zaštitu zdravlja stanovništva.

Svjetska zdravstvena organizacija 5. svibnja 2023. objavila je da više ne smatra bolest COVID-19 javnozdravstvenom opasnošću koja izaziva međunarodnu zabrinutost. Prema procjeni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom pandemije došlo je do spoznaja da će bolest COVID-19 trajno biti prisutna u populaciji, s manjim ili većim intenzitetom čime je izvjesno dugotrajno praćenje kao i daljnje otkrivanje dugotrajnih posljedica bolesti COVID-19. Proglašenje kraja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, virulenciji i posljedicama bolesti te mogućnostima zaštite populacije tako da više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u uvjetima epidemije.

Puni tekst odluke dostupan je na ovoj poveznici.

Obavijest o skraćenom radnom vremenu ljekarne u Mi...
Privremeno radno vrijeme naše ljekarne u Svetom Iv...