Ljekarnicima je najveća dobrobit za pacijente i cijelo društvo uvijek prioritet

novost-11222

Duga tradicija ljekarništva u Hrvatskoj koja seže čak do 13. stoljeća, u novom mileniju doživljava značajne promjene. Ljekarna je od mjesta na kojem su se pripravljale različite ljekovite tvari, postala mjestom u kojem se, uz podizanje propisanih lijekova, pacijent u svakom trenutku može obratiti ljekarniku za savjet vezano za primjenu terapije, ispravno samoliječenje, dodatke prehrani, dermokozmetiku i dr. medicinske proizvode.

Ljekarnička djelatnost osim opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima uključuje i opskrbu homeopatskim proizvodima, opskrbu dječjom hranom i dijetetskim proizvodima, kozmetičkim i drugim sredstvima za zaštitu zdravlja te savjetovanje u vezi propisivanja, odnosno pravilne primjene lijekova, medicinskih, homeopatskih i dijetetskih proizvoda.

Osnovna ljekarnička djelatnost je pružanje ljekarničke skrbi s ciljem postizanja boljih farmakoterapijskih učinaka i promicanja racionalne uporabe lijekova i medicinskih proizvoda.

Ljekarnici također aktivno sudjeluju u sprječavanju bolesti kroz provođenje preventivnih mjera očuvanja i zaštite zdravlja.

Ljekarnici kroz pružanje ljekarničke skrbi sudjeluju u praćenju, izbjegavanju ili smanjivanju nuspojava lijekova, sprječavanju interakcija, terapijskog dupliciranja ili pojave alergija.

Ljekarnici pripravljaju ljekovite pripravke, izdaju lijekove i utječu da se lijekovi primjenjuju na najbolji mogući način.

Kada se obratiti ljekarniku?

U slučaju nedoumica vezanih za primjenu lijeka kojeg vam je propisao liječnik (kada, kako, koliko dugo uzimati lijek i sl.).

U slučaju sumnje da neki lijek kojeg uzimate (dugotrajno ili kraće vrijeme) uzrokuje određene neželjene učinke kod vas (nuspojave).

Kod manjih tegoba sa zdravljem ljekarnik će vam moći pomoći u izboru najboljeg bezreceptnog lijeka ili dodatka prehrani za vas, vodeći računa o vašim simptomima i ograničenjima primjene određenog lijeka. Iako su neki lijekovi dostupni bez recepta, nisu svi jednako dobar izbor za svakoga, a kod pojedinih osoba se čak ne smiju primjenjivati.

Kod nekih tegoba ljekarnik će vam savjetovati nefarmakološke mjere odnosno promjenu načina života, prehrane i sl. koje će pomoći u sprječavanju napredovanja bolesti ili povlačenju simptoma.

Ljekarnici će vam također reći trebate li posjetiti liječnika ili se možete sami liječiti uz pomoć bezreceptnih lijekova i proizvoda za samoliječenje.
Sirup bršljana
Gel za vene sa divljim kestenom

Povezani postovi