Njega kože nakon sunčanja

ibrahim-mushan-OmYPXzBcIc0-unsplash photo by Ibrahim Mushan

piše: Maja Pogačić Makek, univ.mag,pharm.

Nakon izlaganja suncu pravilna njega ima glavnu ulogu u očuvanju kože.

Sunce, sol i vjetar isušuju kožu tako da je odgovarajuća njega nakon boravka na plaži vrlo važna, i nakon svakog izlaganja suncu kožu je potrebno obnoviti.

Neopreznim izlaganjem kože suncu bez zaštite mogu nastati sunčane opekline koje karakterizira crvenilo kože uz osjećaj pečenja i bolnosti kože. UV zračenje može oštetiti kožu i za vrijeme oblačnog vremena jer 70-90 % zraka prolazi kroz oblake. Također sunčeve se zrake reflektiraju od površina kao što je snijeg, pijesak i voda te na taj način pokazuju gotovo jednak učinak na kožu kao i direktno sunčevo zračenje.

Opekline su najopasnije u dječjoj i adolescentnoj dobi jer "koža pamti", dok je djelovanje UV zraka na kožu kumulativnog karaktera i zbraja se kroz život.

LIJEČENJE OPEKLINA

U slučaju nastanka opekline od sunca treba prekinuti sa izlaganjem UV zrakama. Preporučaju se oblozi od hladne vode kako bi se smanjila celularna dehidracija te potaknula reepitelizacija te treba uzimati što više tekućine. Hlađenje se može postići i kupkama u koje se može dodati eterično ulje kamilice ili lavande kao i ekstrakt hamamelisa. Galatanini i proantocijanidini iz listova, kore i cvjetova hamamelisa imaju adstrigentno djelovanje na vanjske membrane kože zbog čega imaju lokalni anestetski učinak i ublažavaju svrbež a flavonoidi pokazuju protuupalni učinak. Bisabolol i alantoin iz kamilice smanjuju eritem i simptome poput boli, crvenila i pečenja.

Kod težih opeklina može se preporučiti gel sa antihistaminikom kako bi smanjio prisutan svrbež. Za vrijeme upotrebe antihistaminika nije dopušteno izlaganje suncu. U slučaju bolova mogu se preporučiti protuupalni lijekovi (acetilsalicilna kiselina kod odraslih, ibuprofen).

Nakon izlaganja suncu sa kože treba ukloniti slojeve kreme za sunčanje, sol i nečistoće. Prilikom tuširanja treba izbjegavati sapune koji isušuju već radije izabrati sindet ili gel za tuširanje. Odmah nakon sušenja preporuča se nanijeti kremu za tijelo ili losion nakon sunčanja. Većina preparata za njegu nakon sunčanja su emulzije, gelovi ili sprejevi koji sadrže djelatne tvari koje imaju emolijentno, protuupalno i antioksidativno djelovanje te ubrzavaju epitelizaciju kože. Hidratantni preparati nanose se na kožu još dok je koža blago vlažna, jer će na taj način hidratantni sastojci zadržati molekule vode u koži i hidratantni učinak bit će još bolji.
photo by Ethan Robertson

DEKSPANTENOL

Za njegu kože nakon sunčanja kao i u slučaju nastanka blažih opeklina preporučaju se kreme, losioni ili masti koji sadrže dekspantenol. Dekspantenol je derivat pantotenske kiseline, vitamina koji potiče epitelizaciju, cijeljenje rana, te ima zaštitno djelovanje na sluznice. U stanicama kože i sluznica dekspantenol se biotransformira u pantotensku kiselinu koja ulazi u sastav koenzima A, važnog za brojne reakcije metabolizma ugljikohidrata, proteina i masti. Lokalnom primjenom dekspantenola štiti se i obnavlja oštećeni epitel, te poboljšava njegova mekoća i elasticitet. Ujedno se ubrzava fibroblastična proliferacija što je važno za cijeljenje oštećene kože. Ima nisku molekularnu masu i hidrofilan je zbog čega dobro prodire u sve slojeve kože. Resorpcija je minimalna i nema nuspojava. Nanosi se jednom do dva puta na oštećeni dio kože u tankom sloju. Rijetko izaziva alergijske reakcije i iritacije te se može upotrebljavati za vrijeme trudnoće i dojenja.

ALOE VERA

Zbog svojih dobro poznatih, ljekovitih svojstava za kožu, Aloe vera je danas neizbježan spoj u kozmetičkoj industriji. Pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, opeklina, psorijaze. Ublažava svrbež i smanjuje krvarenje, a zbog visokog udjela vode u njoj koža će biti hidratizirana. Aloe vera povećava elastičnost kože, čineći ju fleksibilnom i mekanom. Sadrži vitamine A,B,C,E,enzime, polisaharide, aminokiseline, šećere i minerale. Prodire u najdublje slojeve kože i vraća joj elastičnost. Koristi se nekoliko puta dnevno. Postoje brojne studije koje su ispitivale lokalni učinak aloe vere na rane i opekline. Rezultati su pokazali kako aloe vera značajno stimulira proliferaciju stanica i migraciju fibroblasta i keratinocita te tako potiče zacijeljivanje rana i opeklina.

RIBLJA MAST

Masti sa vitaminom A i D iz ribljeg ulja povoljno utječu na epitelizaciju kože i zacjeljivanje rana. Riblje ulje lokalno povoljno utječe na reguliranje izmjene tvari u stanicama kože. Mast se rabi za poboljšanje i brže zacjeljivanje površinskih rana, opeklina, furunkuloza, ekcema i za njegu posebno suhe kože. Nanosi se 2-3 puta dnevno na oštećene dijelove kože u tankom sloju.

photo by Luke Dean Weymark

TERMALNE VODE

Termalna voda se još se od antičkih vremena koristi u liječenju raznih kožnih bolesti, dermatitisa, psorijaze, upala i oštećenja na koži. Prirodni izvori, pretežito smješteni u Francuskoj, bogati su brojnim mineralima, najviše cinkom i kalcijem, čiji je blagotvorni učinak za kožu odavno poznat – hidratiziraju, umiruju i omekšavaju kožu.

NEVEN (CALENDULA OFFICINALIS)

Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen, bjelančevine, kalendulin, minerale. Djeluje tako da ublažava upalu i potiče regeneraciju i cijeljenje kože. Koristi se u obliku masti, krema, losiona a nanosi jednom do dva puta dnevno na oštećenu kožu.

Ostale komponente koje se često koriste u preparatima za njegu kože nakon sunčanja su mentol koji ima svojstvo hlađenja te smanjuje osjećaj neugode i vrućine na koži te shea maslac koji umiruje eritem i iritaciju te ima hidratantna, umirujuća i antiinflamatorna svojstva. Polifenoli iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja djeluju na slobodne kisikove radikale koji nastaju pri izlaganju UV zračenju te na taj način smanjuju oštećenje DNK i nastanak karcinoma kože.

Upotreba preparata za njegu nakon sunčanja nužna je kako bi se koža regenerirala nakon izlaganja suncu, soli i vjetru. Blago čišćenje, hlađenje, hidratacija i njega pomažu održati kožu zdravom i mladom tijekom i nakon ljetnih mjeseci.

Uloga ljekarnika u liječenju atopijskog dermatitis...
Hiperpigmentacije