Uloga ljekarnika u liječenju atopijskog dermatitisa

1

piše: Maja Pogačić Makek, univ.mag,pharm. 

Osim u prepoznavanju atopijskog dermatitisa, pravovremenom upućivanju pacijenata liječniku, odabiru sigurnih i kvalitetnih proizvoda za liječenje, ljekarnik sudjeluje u liječenju atopijskog dermatitisa savjetovanjem pacijenata i članova obitelji o bolesti, izbjegavanju poticajnih čimbenika - o (inhalacijski i nutritivni alergeni, izlaganje prekomjernoj toplini, odjeća, infektivni uzročnici, emocionalni stres), pravilnoj njezi kože i primjeni medikamentozne terapije.

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća upalna kožna bolest, uvjetovana genetskom predispozicijom. Karakterizira ga suhoća kože, svrbež i tipična klinička slika ovisna o dobi bolesnika, a često je udružen s drugim atopijskim bolestima kao što su astma i/ili alergijski rinitis. Uzroci nastanka te bolesti još uvijek nisu u potpunosti poznati.

Osobama s atopijskim dermatitisom simptomi se mogu vratiti ili pogoršati zbog niza stvari kao što su stres, iritanti poput grube ili vunene odjeće ili kemikalija u sredstvima za čišćenje kože te raznih mikroba – upravo iz razloga intenzivne dinamike vraćanja ili ponavljanja simptoma, ljekarnici uz liječnike mogu uvelike utjecati na tijek bolesti.

Savjeti za prevenciju – što možemo učiniti u ljekarni

Budući da način života koji uključuje previše higijene može biti uzrok bolesti, izlaganje djeteta alergenima iz kućne prašine ili životinjske dlake ima zaštitni učinak jer pomaže u razvoju imunološkog sustava. Ne preporuča se izbjegavati ove alergene osim ako je dokazana preosjetljivost. Najbolje je nositi odjeću i koristiti posteljinu od prirodnih pamučnih vlakana te izbjegavati vunu i druge umjetne tkanine. Za pranje odjeće koristite tekući deterdžent bez omekšivača a u sezoni cvatnje preporuča se ne sušiti odjeću na otvorenom zbog alergena iz zraka.

U Vašem domu trebali biste održavati nešto niže temperature i nisku vlažnost zraka, a pušenje nikako nije poželjno unutar kuće. Umjesto tradicionalnih sapuna, koristite one s pH 5-5,5, izbjegavajte pretjerano korištenje kemikalija, lokalnih alkoholnih pripravaka, sportova koji potiču pojačano znojenje, emocionalni stres ičesto pranje koje isušuje vašu kožu kao i bazene s klorom.

Oboljeli mogu imati koristi od boravka uz more, kupanja u morskoj vodi i sunčanja. No imajte na umu da je u tom slučaju kožu potrebno dodatno zaštititi, te se kloniti sunca tijekom najtoplijih sati, nositi zaštitnu odjeću i koristiti kozmetiku koja ciljano štiti kožu od sunca.

Liječenje atopijskog dermatitsa uz savjet ljekarnika

U ljekarni educiramo roditelje da u vrijeme aktivne bolesti primijene propisani kortikosteroid koji će smiriti ekcem te im pokazujemo da je korištenje kortikosteroida na koži potpuno sigurno.

Tijekom akutne faze bolesti kortikosteroidi se daju kroz kraće vrijeme. Kada ih koristite, iritacija i crvenilo nestaju odmah. Na svakom pregledu specijalist dermatologije mora pogledati pacijentov dnevnik uzimanja kortikosteroida kako bi utvrdio koliko je pacijent uzeo i koliko se često ekcem vraća. Nakon postignutog terapijskog učinka prelazi se na emolijentna sredstva.

Jedan od najčešćih znakova atopijskog dermatitisa je svrbež, koji oštećuje kožu i povećava vjerojatnost zaraze drugim infekcijama. Antihistaminici koji se uzimaju na usta pomažu kod svrbeža, no ne pomažu kod ostalih simptoma ove bolesti.

Suhoća, crvenilo, svrbež, otekline i infekcije znakovi su atopijskog dermatitisa koji se mogu riješiti brigom o koži. Nakon kupanja, unutar tri minute stavljaju se neutralni tretmani za njegu kože (emolijensi). Pacijenti s atopijskim dermatitisom čija je koža već suha, ispucala i svrbi ne bi trebali koristiti sapune s jakim i iritantnim surfaktantima (kao što je natrijev lauril sulfat). Ima ih većina komercijalnih sredstava za čišćenje i drugih sredstava za pranje kože, no oni povisuju pH i čine kožu crvenom i iritiranom.Umjesto njih treba koristiti emolijentne gelove za pranje ili syndete.

Tako svakodnevno ističemo da su pri liječenju atopijskog dermatitsa vrlo važni emolijensi , jer se redovitom primjenom produljuje faza bez simptoma bolesti i smanjuje se potreba primjene lokalnih kortikosteroida. Emolijensi se na tržištu nalaze u obliku krema, losiona ili masti te se na kožu nanose u fazi remisije bolesti i u fazama pogoršanja. U fazi pogoršanja upotrebljavaju se uz ostalu terapiju koju će odrediti dermatolog, dok je u mirnoj fazi dovoljno mazanje kože cijelog tijela jednom do dva puta na dan.

Pacijenti s atopijskim dermatitisom često misle da ne trebaju hidratizirati kožu sve dok ona nije crvena ili ne svrbi. Naprotiv, kako se atopijski dermatitis ne bi vratio, emolijense je potrebno nanositi na kožu svaki dan nakon tuširanja, bez obzira na godišnje doba, dob ili spol osobe – i to je najčešći savjet koji uz uputu o liječenju u ljekarni dajemo pacijentu.

Aktivni sastojci koji su se pokazali učinkovitima svakako su ekstrakt sjemenki zobi, ceramidi, urea, dekspantenol, omega masne kiseline, a što je stupanj suhoće kože veći, navedene je preparate potrebno češće primjenjivati. Pripravci za njegu i pranje atopične kože sadrže sastojke s dokazanim ljekovitim učinkom i tako uvelike mogu pomoći pri smanjuju suhoće, perutanja, crvenila i iritacije suhe kože.

Što vam je sve potrebno u putnoj apoteci za bezbri...
Njega kože nakon sunčanja