Čuvajte svoje zdravlje, zaštitite i njegujte sluznicu nosa

depantenol-2

 Jeste li znali da su naš nos i njegova sluznica naši heroji?

Kroz naše dišne putove prođe pet milijuna litara zraka godišnje što je čak 13.700 litara dnevno. I sav taj zrak najvećim dijelom ulazi, ali i izlazi kroz naš nos. Sa svakim udisajem u naše tijelo prodire mnoštvo čestica prašine, onečišćenja, raznih alergena i uzročnika bolesti. Osim što vlaži i grije udahnuti zrak, nos ga ima zadatak i čistiti.

Sve ovo pokazuje da je naš nos pod velikim opterećenjem i da je prva linija obrane našeg organizma. A najvažniju ulogu u tome ima nosna sluznica. Svi nosni prolazi obloženi su tankim slojem sluzi i tzv. cilija. Sluz zarobljava bakterije i manje čestice prašine da ne ulaze dublje u tijelo. Zato je najzdraviji način udisanja zraka - kroz nos. Na putu kroz nos zrak se čisti od čestica prašine i uz pomoć sluznice vlaži.

Zašto i kako vlažiti sluznicu nosa?!

Suhoća je neprijatelj sluznice. Sluznicu suše udisanje suhog i hladnog zraka, pretoplog zraka, klimatiziranog zraka poput onog u zrakoplovu ili automobilu, ali i udisanje dima cigareta ili zaprašenog zraka. Sluznica se suši i zbog hormonskih promjena (u menopauzi ili trudnoći). A kada se sluznica nosaa osuši stvaraju se krastice u nosu, dolazi do svrbeži, kihanja i otežanog disanja.

Zato vlaženje nosne sluznice treba uvesti u redovitu osobnu higijenu. Jer to pomaže da izbjegnemo probleme i promjene na nosnoj sluznici.

Morska voda kao najbolja pomoć našem heroju

Jedan od najboljih poznatih načina održavanja nosne sluznice je higijena nosa morskom vodom. Prirodni učinak morske vode imamo kada smo ljeti na moru, a ostatak godine ga možemo postići redovitom primjenom pročišćene izotonične otopine morske soli u obliku raspršivača. Morska voda, zbog sadržaja mineralnih soli i oligoelemenata, ima blagotvorni učinak na sluznicu. Ioni natrija i klora potiču regeneraciju oštećene sluznice, bikarbonati pridonose razrjeđivanju sluzi, a tako i lakšem čišćenju sluznice. Otopina sadrži i kalcij i magnezij koji djeluju protuupalno i antialergijski.

Kvaliteta preparata morske vode prvenstveno ovisi o izboru mora koje je uzeto za proizvodnju preparata. No, ovisi i o tome koji su dodaci u njih stavljeni.

Dekspantenol je derivat vitamina, pantotenske kiseline. On potiče obnovu epitela, cijeljenje rana, a ima i zaštitno djelovanje na sluznicu. Lokalna primjena otopine dekspantenola ubrzava cijeljenje oštećene sluznice, štiti ju i njeguje.

Njegujte redovito svog heroja!

Bez obzira bio prćast, velik, malen, širok, uzak, bili vi zadovoljni njegovim izgledom ili ne, on vas neće izdati i zaštitit će vas, posebno ako mu s vremena na vrijeme - pomognete.

​POST-COVID Savjetovalište u Gradskoj ljekarni Zag...
Muči vas glavobolja? Evo nekoliko korisnih savjeta...